NEKOLIKO TRIKOVA

Možda je prava prilika da napravite ono za što nikad nemate vremena; očistite i organizirate svoj ormar

18.03.2020 u 18:03

Bionic
Reading

Prisilno dobiveno dodatno vrijeme kod kuće možda možete iskoristiti u svoju prednost, pa napraviti neke od poslova za koje nikada nemate vremena u uobičajenoj svakodnevici

Uz uobičajeno radno vrijeme i sate provedene na poslu, mnogu u slobodno vrijeme radije posežu za relaksaciju, druženje s prijateljima, odlaske na koncerte, u kino ili kazalište. Malo je onih koji u svemu tome pronađu vremena držati svaki kutak doma u potpunoj organizaciji.

Zato je vrijeme pokušajte okrenuti na pozitivu i iz svega izvući ono najbolje. S obzirom na to da stavljamo pauzu na bilo kakve društvene aktivnosti izvan doma na neko vrijeme, novostečeno slobodno vrijeme možete iskoristiti za organizaciju garderobnog prostora.

Donosimo vam nekoliko trikova koji mogu pomoći u organizaciji:

1. Izvadite sve iz ormara

Kako bi preglednije sagledali proctor vašeg ormara te se pritom riješili odjeće koju niste odjenuli već dugi niz godina, najbolje je kao prvi korak izvaditi sve iz garderobe. Važno je napomenuti da u organizaciju ormara krenete u urednim okolnostima kako si ne bi otežali posao i napravili još veći nered koji ponovno nećete imati volje dovršiti. Garderobu za koju ste sigurni da vam je premala ili je više nećete odjenuti sortirajte u posebne vreće ili kutije koje ćete pokloniti ili proslijediti nekome iz obitelji.

2. Razvrstajte odjeću za pranje

S obzirom na okolnosti, stavite na pranje sve što ste barem jednom obukli. Neka sve bude svježe, dezinficirano i čisto. Predlaže se da odjeću sušite na toplom, suncu ili u sušilici ako je imate.

3. Sezonska izmjena garderobe

Kada ste iz ormara izbacili sve što stvarno ne nosite vrijeme je da se zapitate koju robu sigurno nećete nositi sljedeća 3-4 mjeseca na početku proljeća odgovori na ovo pitanje su: veste, buce, čizme, debele dolčevite i sl. Dakle, grupirajte robu koju nećete nositi u proljetno-ljetnom period. Zimsku garderobu spremite u kutije ili posebne spremnike te odložite na više police u ormaru, podrum/ tavan, ispod kreveta ili na ormar, ili bilo koji drugi spremišni prostor.

4. Učinite stvari koje najčešće nosite lako dostupnima

Svi mi imamo omiljeni par traperica, najdražu bluzu, najudobniju trenirku ili pak haljinu za koju so posebno emotivno vezani. Takve stvari najčešće biramo u nedoumici što odjenuti ili pak u žurbi, pa bi bilo dobro pohraniti ih na lako dostupna mjesta kako ne biste svaki puta kada ih vadite napravili nepotreban nered.

Stvari koje najčešće koristite stavite u visini očiju, one koje manje koristite ispod, a one koje najrjeđe koristite smjestite na gornje police.

Nakit, remene i ostale modne dodatke bolje je staviti u viseće organizatore – bit će pregledniji i manja je šansa da će se lančići zapetljati, ili neka naušnica zagubiti. Ako je prostorija gdje se nalazi ormar ujedno i mjesto gdje se odijevate, napravite si prostor za ogledalo. Ono može čak biti smješteno i na vratima prostorije ili na vratima ormara, ne samo na zidu.

5. Cipele u garderobi

Ako vam u ormaru stoje cipele koje ne koristite redovito (one za posebne prilike), smjestite cipele u kutije. Ne morate kupovati posebne kutije, nego iskoristite one u kojoj ste ih kupili, samo na njih stavite oznaku o kojim se cipelama radi (naljepnica ili fotografija). Sada je pravo vrijeme da očistite sve svoje cipele i pripremite ih za vrijeme kada će izlazak biti prihvaćeniji.

6. Osvježite svoj ormar omiljenim mirisom

Kako bi roba uvijek ostala mirišljava i svježa je korištenje parfema za robu. Dobra stvar su i mirisne vrećice koje se mogu pronaći u svim većim drogerijama. Kada otvorite svoj spremljeni ormar i zapuhne vas miris omiljenog omekšivača bit ćete ponosni na rezultat. Osmišljavanje vaših outfita tada će biti puno lakše i brže.