VISOKI KRITERIJI

Mora li muškarac biti zgodan, bogat i dobar u krevetu

20.04.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Žene imaju potpuno nerealna očekivanja od muškaraca. Ipak, svoje kriterije mijenjaju kada uđu u srednju dob. Prema ocjeni nekih stručnjakinja, lista želja s kvalitetama muškaraca vodi u propast

Još uvijek tražite gospodina Savršenog? Imate li negdje skriveni popis karakteristika koje bi vaš muškarac trebao imati? Ili možda te kriterije držite spremljene u nekom kutku svoga mozga? Joanna Trollope, poznata autorica romana kojoj su glavne teme muško-ženski odnosi, kaže da je to najgluplja stvar koju žene čine.

S godinama kriteriji žena se mijenjaju

'Žene imaju smiješna očekivanja u pogledu svog budućeg muža. Trebale bi odbaciti glupe ideje poput onih da gospodin Savršeni mjesečno zarađuje najmanje 20.000 kuna, da zna sve kućanske, ali i druge poslove, da svira gitaru, da ima snage voditi ljubav cijele noći te da savršeno zna kuhati', pojasnila je nedavno Trollope.

Ne možete nikoga mijenjati

U potrazi za savršenim partnerom današnje mlade žene trebale bi, prema mišljenju poznate književnice, biti sklonije kompromisima te bi se trebale i malo manje ponašati kao princeze. Trollope vidi problem i u ženskim nastojanjima da promijene muškarca kako bi od prosječnog napravile gospodina Savršenog.

'Možete promijeniti sebe i situaciju u kojoj se nalazite, ali drugu osobu nikad ne možete promijeniti, pa tako ni muškarca. Nemojte ulaziti u vezu misleći da ćete partnera s vremenom promijeniti, jer nećete. To još nikome nije pošlo za rukom', poručila je Trollope ženama.

Zreli kriteriji

Linda Kelsey, novinarka koja prati područje muško-ženskih odnosa, kaže da žene trebaju biti oprezne u svojim željama. Ona priznaje da je još kao djevojčica sastavila popis kriterija koje bi njezin budući muž trebao ispunjavati. Naravno, ti su se kriteriji s godinama mijenjali. U tinejdžerskim godinama bilo joj je važno samo da je muškarac zgodan, ali kako je odrastala, tražila je od muškarca ljudske kvalitete. Kelsey je priznala da je uglavnom i dobila ono što je priželjkivala, ali to je nije uvijek učinilo sretnom. Posebno u propalom braku.

Početkom svojih tridesetih godina Linda se ostvarila u poslu, a potom je složila novi popis kriterija koje je trebao zadovoljiti njezin budući odabranik. Na popisu više nije bilo kriterija koji su se odnosili na financijsko stanje muškarca ili njegovu snagu, nego nešto potpuno drugačije, poput topline, brižnosti, očinskih sposobnosti i ostalih karakteristika koje bi trebale odlikovati svakog odraslog čovjeka.

Linda je našla takvog muškarca i udala se za njega, ali je shvatila da je i on našao takvu ženu jer njoj su trebale godine odrastanja prije nego je sazrela u ženu koja je počela cijeniti prave životne vrijednosti i karakteristike čovjeka. Dakle, uvijek dobijete ono što želite, samo sa željama treba biti oprezan.