Kosa nagrižena suncem i solju traži njegu, a sastavni dio njege kose podrazumijeva i šišanje. Pa kad se već idete šišati, zašto ne odabrati frizuru s kojom ćete biti u trendu.

Ako bojite kosu, po povratku s ljetovanja zasigurno je trebate osvježiti, ako već ne zbog 'isprane' boje, onda barem zbog izdajničkog izrasta. Osim toga, trendovi nalažu nove boje i nijanse kose. Paleta boja za kosu ove jeseni maksimalno se približila prirodnoj. Platinasto plava, kričavo crvena i crna jednostavno su demode. Ako vaša kosa ne izgleda prirodno, znači da ste izabrali krivu boju. 

Pramenovi su također stvar prošlosti. Ove sezone prihvatljivi su jedino na svijetlosmeđoj i plavoj kosi. Sve ostale boje trebaju biti 'jednobojne', odnosno izgledaju najbolje iznijansirane vašom temeljnom bojom. Ako vaša boja ima izrazito pepeljastu nijansu, ako svoje pramenove morate obnavljati svaka dva do tri mjeseca ili ako vaša boja izgleda previše 'umjetno', a želite ostati u trendu, vrijeme je za promjenu. 

Nakon ljeta, kosa je poroznija, pa je sklonija jače apsorbirati boju. Izbjegavajte zato tamne nijanse jer ćete možda biti razočarani pretamnim rezultatom. Uzmite radije nijansu-dvije svjetliju boju.

Toplije nijanse koje se nose ove jeseni dat će živost ne samo vašoj kosi, već i licu. Pepeljasti tonovi 'ispiru' boju s lica, što će vam dodati koju godinu više. 

Ove jeseni ženske frizure idu od dječački kratkih, preko bob frizura, pa do duge opuštene kose ili skupljene u rep ili punđu.

Bob je inspiriran frizurama iz 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća. Nosi se u nekoliko dužina, vrlo kratki, dužine do obraza ili 'produženi' do ključne kosti. U obzir dolazi klasični bob, bob strogih ravnih linija, ali i razbarušeni, postupno šišani bob, kao i bob sa šiškama. Sezona pred nama označava povratak kovrčama, osobito onim krupnim. Razbarušene kovrče osobito će dobro izgledati na srednje dugoj kosi. Ako vam je kosa prirodno ravna, možda je vrijeme da razmislite o minivalu ili barem viklerima i uvijaču za kosu. 

Na modnim revijama ovog proljeća, na kojima su najavljivani trendovi za jesen i zimu, mogao se vidjeti značajan broj frizura inspiriranih frizurom Amy Winehouse. Ako imate dovoljno dugu kosu, lak za kosu, ali i dobre živce, zamrsite si jedno ogromno gnijezdo i bit ćete prava zvijezda.

Ako ste zainteresirani za što jednostavnije frizure, dobra je vijest da se, kad je riječ o dugoj kosi, prednost daje ravnoj frizuri, postupno šišanoj, koja izgleda kao da ste se upravo ustali iz kreveta. Opušteni 'baš-me-briga' look ponovno je in, no nemojte pretjerati. Dugu kosu možete ukrotiti jednostavnom ukosnicom koja će kosu maknuti s lica. Možete je skupiti i u jednostavan rep


Trend sezone je povratak prirodnoj jednostavnosti, tako da nema potrebe previše eksperimentirati ni s bojom ni s frizurom. Ipak, ako vam je dosadila duga kosa ili su vam vrhovi previše suhi i ispucali, nemojte se previše dvoumiti hoćete li skratiti kosu ili ne. Ošišajte se, jer nose se sve dužine, a kosa ionako raste.