TRAGOM JAMESA BONDA

Mjesta koja je obišao 007

18.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

U svoja 22 filma najpoznatiji svjetski tajni agent James Bond proputovao je više glamuroznih mjesta nego što će mnogi za čitav život. Ako se odlučite krenuti putovima neuništivog 007, obići ćete neka od najljepših mjesta na svijetu

Iako je Bond u filmu 'Iz Rusije s ljubavlju' tek nakratko svratio u Zagreb, to je bilo dovoljno da se Hrvatska nađe među vodećim destinacijama kroz koje je prolazio najpoznatiji tajni agent na svijetu. Novinar Gareth Scurlock iz The Timesa proglasio je Zagreb jednom od najzanimljivijih destinacija koje je posjetio James Bond. Hrvatska metropola oduševila ga je povijesnim znamenitostima, najviše starim kamenim ulicama koje obasjavaju plinske lampe. Spomenuo je i bogatu ponudu poznatih brendova visoke mode, a oduševili su ga i brojni kafići na čijim je terasama, kaže, užitak ispijati kavu i promatrati prolaznike.

 'Iz Rusije s ljubavlju' (1963) – Aja Sofija, Istanbul

Bond je u svojoj drugoj avanturi do ruskih planova došao u istanbulskoj Aji Sofiji, građevinskom čudu iz 532. godine koje je služilo kao crkva i džamija. Ali Bond se tamo nije došao pomoliti, nego se sastati s prekrasnom Ruskinjom Tatianom Romanovom (Daniela Bianchi). Nakon obilaska građevine uspio se dočepati podataka po koje je došao i na kraju ponovno poraziti Spectru.

Inače, Aja Sofija je remek-djelo bizantske arhitekture i najveća crkva u nekadašnjem Istočnom Rimskom Carstvu. Bogati mozaici i freske prekriveni su u 15. stoljeću kada su dograđeni minareti, a crkva je pretvorena u džamiju.

'Zrno utjehe' (2008) – Palio di Siena

U posljednjem filmu, 'Zrno utjehe', u namjeri da spriječi zli plan organizacije Quantum Bond (Daniel Craig) po krovovima trči za negativcem u vrijeme najpoznatije talijanske utrke konja, Palio di Siena, koja se u tom gradu održava 2. srpnja i 16. kolovoza.

Iako se odrekao cigareta i promućkanog votka-martinija, 007 je zadržao osjećaj za kvalitetu, pa se u Sieni pojavio baš u trenutku kada cijeli grad živi za utrku, čijih je 90 sekundi vjerojatno najnapetije vrijeme u talijanskom sportu. Odlučite li se posjetiti ovaj renesansni spektakl na glavnom trgu Piazza del Campo, oko kojega se utrkuju jahači na neosedlanim konjima, trebali biste doći satima prije, jer na dan utrke Siena je doslovno centar svijeta.

 'Doktor No' (1962) – Dunn's River Falls, Jamajka

Tko može zaboraviti scenu iz prvog Bonda kada je zamamna Ursula Andress ili Honey Ryder u bikiniju izašla iz mora, osluškivala zvuk školjke i pjesmom na pješčanoj plaži privukla Bondov pogled?

Mjesto gdje je nevina skupljačica školjki upala u zasjedu mladog i šarmantnog Seana Conneryja je Ocho Ríos, na sjevernoj obali Jamajke. Ocho Ríos jednom je bilo malo ribarsko mjesto, no nakon otkrića prekrasnih plaža postao je glavna karipska destinacija. Vrlo poznat je po vodenim sportovima, posebno po ronjenju. Nedaleko od turističkih naselja su vodopadi Dunn's River Falls – tropski raj u kojem su Bond i Honey uživali unatoč prijetnjama Spectre i opasnostima u koje ih je uvalio Doktor No.

'Čovjek sa zlatnim pištoljem' (1974) – otok Ko Tapu, Tajland

Bond (Rooger Moore) sleti avionom na otok zloglasnog Francisca Scaramange, jer je oteo njegovu gospođicu Mary Goodnight koju je glumila seks-simbol sedamdesetih Britt Ekland. Na otoku se odigrava i kulminacija priče - dvoboj Bonda i Scaramange s njegovim zlatnim pištoljem.

U sceni dvoboja u pozadini se vidi stijena koja strši iz mora. To je otok Ko Tapu, popularno nazvan i Otok Jamesa Bonda. Turistička je atrakcija, pa je traženo odredište za jednodnevne ili višesatne izlete. Do njega se plovi kanuima s nekoliko desetaka turista. Zbog velikog zanimanja čeka se u redu, ali vrijeme je ispunjeno kupanjem i sunčanjem na obližnjim pješčanim plažama. U ponudi je i obilazak šuma nacionalnog parka Ao Phang-nga nedaleko od turističkog središta Phuket.

'Octopussy' (1983) – palača Taj Lake, India

Istražujući val zločina Bond (Moore) pliva na otok gdje se skriva krijumčarka dragulja, misteriozna Octopussy (Maud Adams), bogatašica koja živi u plutajućoj palači u Indiji, okružena članicama kulta Octopus, od kojih se svaka može prepoznati po tetoviranoj otrovnoj hobotnici.

Njen je dom snimljen u palači Taj Lake, hotelu u sjeverozapadnoj Indiji. Građevina od bijelog mramora, na sredini jezera Pichola, izgrađena je prije više od 260 godina kao ljetna rezidencija kraljevske obitelji. 1903. postala je dijelom hotelskog lanca Taj Hotels Resorts, poznatog po nekim od najluksuznijih hotela na svijetu. Otada je sve podređeno gostu i nastojanju da se osjeća poput člana kraljevske obitelji. Na raspolaganju su 83 sobe te 17 apartmana različitog uređenja koji, uz luksuz, pružaju neponovljiv pogled na jezero, planine i okolicu.