NOVA PRAVILA

Mitovi o mikrovalnoj pećnici koje trebate zaboraviti

22.02.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Godinama se raspravlja o potencijalnim opasnostima koje može prouzročiti kuhanje i podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici, a koliko god da se bojimo, vrijeme je da odbacimo neke stereotipe

Hrana iz mikrovalne je manje hranjiva

Direktor Centra za istraživanje na prestižnom sveučilištu Yale, David Katz, uopće se ne slaže s ovom tvrdnjom i smatra da mikrovalovi kojima se hrana obrađuje ne utječu negativno na njenu nutritivnu vrijednost. Zapravo, bilo koji tip termičkog obrađivanja hrane utječe na neke hranjive vrijednosti. To vrijedi za vitamin C, omega 3 masne kiseline ili pak bioflavonoide, koji su općenito osjetljivi na toplinu. Također, povrće će izgubiti dio vitamina kada se kuha u vodi, a ako u mikrovalnoj koristite manje vode za pripremu, čak ćete dobiti i više hranjivih nutrijenata.

Hrana se ne smije podgrijavati u mikrovalnoj

Ova je tvrdnja nažalost točna i svakako trebate izbjegavati plastične posude koje nisu namijenjene grijanju u mikrovalnoj jer mogu otpustiti opasne tvari poput BPA i ftalata koji se pomiješaju s hranom. Neke su studije te opasne spojeve povezivale s pretilošću i karcinomima. Čak je i veliko istraživanje Environmental Health Perspectives iz 2011. ustvrdilo da ovaj problem postoji i s posudama koje imaju oznaku da nemaju BPA spojeve, a bilo je uključeno 455 posuda, od bočica za bebe do spremnika za hranu.

Podgrijana tjestenina je zdravija

Ovo se može gledati dvojako jer znanstvenici i liječnici tvrde da nije dovoljno istraženo. Nedavni eksperiment na BBC-ju tako je potaknuo glasine da ponovno podgrijana ohlađena tjestenina u mikrovalnoj smanjuje porast glukoze u krvi za 50% zbog takozvanog otpornog škroba. Na taj način će tijelo iskoristiti manje šećera i manje kalorija, ali oprez, jer to je samo jedna od teorija. Također, doktorica Denise Robertson sa Sveučilišta u Surreyju otkrila je kako hlađenje tjestenine omogućuje tijelu da je tretira poput vlakana te tako stvori manji rast glukoze i nahrani dobre bakterije koje se kriju u probavnom sustavu. No nemojte se previše uzbuđivati jer to sve tek treba potvrditi, a do daljnjeg je sigurno uvijek bolje odabrati integralnu tjesteninu.

Koliko mikrovalovi prodiru u hranu

Doktor David Katz kaže da mikrovalovi u hranu ulaze 2,5 do 3 centimetra. To nije problem kod podgrijavanja već kuhane hrane, ali ako želite peći meso ili kuhati neku hranu, postoji mogućnost da će sredina ostati sirova, a to pak znači trovanje hranom. Stoga se mikrovalna preporučuje za podgrijavanje hrane.

Mikrovalna nije opasna za zdravlje

Nakon puno godina polemiziranja znanstvenici se većinom slažu da mikrovalovi koji zapravo postižu da se hrana zagrijava, ne rade ništa opasno za čovjekovo zdravlje, a Katz naglašava da treba odbaciti i sada već starinsko uvjerenje da nas zrači ako stojimo pored nje.