STRUČNJACI OTKRIVAJU

Mislite da nije bitno u kojem dijelu hladnjaka čuvamo određene namirnice? Varate se, a evo gdje svi griješimo

10.05.2018 u 13:43

Bionic
Reading

Australsko društvo potrošača (Consumer organisation Choice) podijelilo je savjete kako pravilno napuniti hladnjak namirnicama te je objasnilo zašto se primjerice mlijeko ne bi trebalo držati u vratima, rajčice podalje od hladnjaka, meso na najhladnijem dijelu hladnjaka, a voće i povrće u zasebnoj ladici

Bez obzira na to imate li savršeno isprogramiran raspored prema kojem slažete namirnice u hladnjak ili jednostavno pobacate hranu u hladnjak gdje god stignete, hladnjak je poprilično intimno mjesto koje u svakom kućanstvu izgleda drugačije, a iako mnogi misle da je njihov način slaganja namirnica najlogičniji ili najpraktičniji, istina je da mnogi od nas pogrešno punimo hladnjak.

Australsko društvo potrošača (Consumer organisation Choice) objavilo je na svojoj stranici osnovna pravila za pohranu namirnica u hladnjaku koja bi trebala spriječiti širenje bakterija i brže kvarenje hrane.

Mlijeko

Dok 99% nas mlijeko drži u vratima hladnjaka, samo zato što je praktičnije za upotrebu te je mlijeko na taj način moguće odložiti vertikalno pa je manja vjerojatnost da će se proliti, stručnjaci tvrde kako je mlijeko najidealnije držati na donjoj polici u hladnjaku.

Police u vratima su najtopliji dio hladnjaka jer su vrata konstantno izložena sobnoj temperaturi prilikom otvaranja hladnjaka. Zato je bolje mlijeko držati na nižoj polici unutar hladnjaka gdje je temperatura niža, a preporučena temperatura na kojoj bi se mlijeko trebalo čuvati je 4°C ili niže.

Meso, riba i morski plodovi

Ako u hladnjaku nemate zasebne ladice za meso i ribu, vrijeme je da sami odredite mjesto u kojem ćete držati ove namirnice. Neki hladnjaci imaju takozvani 'chiller' odjeljak predviđen za meso i ribu koji se trebaju čuvati podalje od ostalih namirnica jer predstavljaju najveći izvor bakterija te im je potrebna niža temperatura nego ostalim namirnicama.

Taj odjeljak koji je zapravo zasebna ladica (ponekad i više zasebnih ladica) osigurava sigurnu pohranu mesa, ribe i morskih plodova, čuva ih duže svježima te sprječava širenje neugodnih mirisa i sokova hladnjakom.

Ukoliko nemate 'chiller' ladicu u hladnjaku, najbolje je meso i ribu držati što dublje u hladnjaku jer je ondje temperatura niža nego u blizini vrata, a možete ih čuvati i u posudama s poklopcem.

Maslac i sirevi

Većina nas drži maslac, sirne namaze i meke sireve u vratima hladnjaka i čini se da je to ispravan način. Ovim namirnicama godi toplije mjesto u hladnjaku, a to su vrata. Ako ih držimo u vratima, maslac će biti lakše namazati na kruh, a meki sirevi će biti bliži temperaturi na kojoj se u pravilu i poslužuju.

Voće i povrće

'Crisper', odnosno zasebna ladica za voće i povrće koja se obično kod većine hladnjaka nalazi na samom dnu, osmišljena je da što duže očuva voće i povrće svježima. Dno ladice možete prekriti papirnatim ručnicima kako sokovi iz voća i povrća ne bi uprljali hladnjak.

Za razliku od svih drugih vrsta voća i povrća, rajčici jedinoj nije mjesto u hladnjaku. Barem tako tvrde stručnjaci koji savjetuju kako bi se rajčice trebale držati u zdjeli za voće na kuhinjskoj radnoj površini, ne bi li sačuvale svoju sočnost.

Stručnjaci sugeriraju da temperaturu u hladnjaku namjestite na otprilike 3°C, kao i da kuhinjsku radnu plohu i prostor u blizini hladnjaka nastojite ne pretrpati uređajima i dekoracijama, kako bi zrak mogao cirkulirati, a samim time i hladnjak bolje raditi, osiguravajući konzistentnost željene temperature.

Ukoliko planirate zasukati rukave i napraviti proljetnu generalku hladnjaka, evo načina kako brzo očistiti hladnjak i riješiti se neugodnog mirisa, a ako želite spriječiti bacanje hrane, saznajte koliko dugo možete držati namirnice i ostatke obroka u hladnjaku.

  • +4
Namirnice bogate kalcijem Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia