ZDRAVLJE NA TANJURU

Znanstvenici tvrde: Ova hrana potiče prijevremenu menopauzu

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 01.05.2018 17:41
  • Objavljeno 01.05.2018 u 17:41
Znanstvenici tvrde: Ova hrana potiče prijevremenu menopauzu

Znanstvenici tvrde: Ova hrana potiče prijevremenu menopauzu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Znanstveni su došli do zaključka koje bi ženama moglo pomoći u borbi protiv prijevremene menopauze. Prehrana bogata ugljikohidratima može potaknuti raniju menopauzu, pokazuje istraživanje sveučilišta u Leedsu kojim je obuhvaćeno 914 Britanki

U studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology & Community Health navodi se da je prehrana koja obiluje tjesteninom i rižom povezana s godinu i pol ranijom menopauzom u odnosu na prosječni početak menopauze oko 51. godine.

Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata plavom ribom, graškom, grahom i lećom može odgoditi prirodnu menopauzu za godinu i pol.

No stručnjaci dodaju kako i mnogi drugi čimbenici, uključujući gene, utječu na početak menopauze, piše BBC.

Zasad još nije jasno koliki je učinak prehrane, pa stručnjaci napominju da se žene ne bi trebale brinuti oko toga da svoj jelovnik prilagode rezultatima istraživanja.

Autori napominju da je njihova studija samo opservacijska i ne dokazuje uzroke, no nudi moguća objašnjenja koja stoje iza njihova otkrića.

  • +11
  • +8

Zdrave namirnice koje su u kombinaciji još moćnije

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Primjerice, mahunarke sadrže antioksidanse koji mogu dulje zadržati menstruaciju, a antioksidanse potiču i omega 3 masne kiseline u plavoj ribi.

Rafinirani ugljikohidrati povećavaju rizik od otpornosti na inzulin, što može utjecati na spolne hormone i povećati razinu estrogena. To, pak, može dovesti do povećanja broja menstrualnih ciklusa i ranijeg prestanka proizvodnje ženskih spolnih stanica, kažu stručnjaci.

Stoga, ukoliko se na vašem tanjuru često nalaze tjestenina, bijela riža i kruh, bilo bi bolje prehranu obogatiti namirnicama koje sugeriraju stručnjaci.

  • +13
  • +10

Namirnice bogate proteinima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!