FITNESS PIZZA ZA PRSTE POLIZATI

Mislili ste da ne možete jesti pizzu i mršaviti? E, pa varate se. Ovaj recept morate probati

23.08.2020 u 15:38

Bionic
Reading

Pizza je sigurno omiljeno jelo velikih i malih u svakom kućanstvu, no sigurno je izbjegavate jesti često, jer svi vrlo dobro znamo koliko je kalorična. No, nedavno smo, lutajući bespućima interneta, naišli na jedan super zdravi recept za pizzu koja se, umjesto od bijelog brašna, radi od kvinoje. Ovu laganu i jednako slasnu fitness pizzu naprosto morate probati!

Vjerujte nam na riječ kad vam kažemo da jednom kada probate ovu pizzu, više nikad nećete posegnuti za klasičnim receptom. Fitness pizza omiljeni je izbor svih onih koji paze na liniju i svoju prehranu baziraju na visokokvalitetnim namirnicama.

Osnovni sastojak tijesta je kvinoja - pseudožitarica koja sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa te esencijalne aminokiseline poput lizina, kalcija, fosfora i željeza.

Zrno kvinoje sadrži 12 do 16 posto bjelančevina te svih devet esencijalnih aminokiselina koje su nužne svakom organizmu za stvaranje proteina. Zbog toga se smatra potpunom bjelančevinastom namirnicom pogodnom za vegetarijance kao zamjena za meso. Osim toga, kvinoja sadrži oko 5 posto masti što je u usporedbi sa žitaricama puno više, ne sadrži kolestorol i u potpunosti je bezglutenska namirnica.

Pola šalice kuhane kvinoje sadrži tek 111 kalorija pa je jasno zašto se ova pizza od kvinoje naziva fitness pizzom.

Sastojci

Za doziranje namirnica koristite veću šalicu od 2 dl. Navedeni sastojci su za jednu pizzu.

  • 1 šalica kvinoje (oko 125 g)
  • 1/2 šalice vode
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1,5 žličica soli

Priprema

1. Kvinoju namočite u vodu minimalno 30 minuta, a najbolje bi bilo 6 do 8 sati. Zatim je isperite i ocijedite.

2. Sve sastojke ubacite u blender. Dobit ćete smjesu nalik onoj za palačinke.

3. Okrugli kalup za pizzu obložite papirom za pečenje i nauljite maslinovim uljem.

4. Izlije smjesu u kalup i žlicom oblikujte tako da tijesto bude ravomjerne debljine. Pecite na 220° 15 minuta, a zatim okrenite tijesto i pecite još 10 minuta.

5. Nakon toga stavite nadjev po želji. Mi vam savjetujemo domaću šalšu, mozzarellu (možete koristiti i cheddar koji ne sadrži ugljikohidrate), pureću ili pileću šunku, kukuruz, papriku, gljive i masline.

6. Pecite još 12 minuta, odnosno dok povrće ne omekša, a sir se rastopi.

Pizzu izrežite na trokute i servirajte na drvenoj dasci. U slast!

Ukoliko želite isprobati keto pizzu od cvjetače, recept potražite OVDJE.