ODUŠEVLJAVAJU OKUSOM

Prošetajte prirodom i naberite bobice bazge, a onda uz pomoć naših recepata napravite domaći sok i džem koji će oduševiti ukućane

22.08.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Obzirom da je započela sezona bobica bazge, nismo mogli, a da s vama ne podijelimo recepte za dvije omiljene delicije od ovog ljekovitog ploda koji možemo naći gdje god se okrenemo, u šetnji šumom, na obližnjoj livadi ili u susjedstvu

Poznata po svom mirisnom bijelom cvijetu bazga spada među najpopularnije ljekovite biljke čije su blagodati prepoznali i stari Grci. Nalazimo je uz gotovo sve seoske kuće, čak i u malim kućnim vrtovima, a upravo traje sezona bobica, odnosno ploda bazge koji vrvi antioksidansima.

Bobice sadrže vitamine A, C i E, antocijane, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski te kao diuretik. Zrele ljubičasto-plave bobice najveći su prirodni izvor vitamina B, posebno vitamina B1 te sadrže više željeza čak i od cikle i aronije.

Sok od bobica bazge

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih bobica bazge
  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • 1 neprskani limun (sok + korica)
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

1. Svježe i potpuno zrele bobice s kojih ste maknuli sve peteljke prelijte vodom i stavite kuhati cca. 20 minuta.

2. Maknite ih s vatre dodajte šećer, cijeđeni sok i naribanu koricu limuna te vanilin šećer i poklopite. Pustite da odstoji sa strane 30 minuta.

3. Sok procijedite (propasirajte kroz sito).

4. Vratite sok na vatru i zagrijte ga do vrenja, dobro izmiješajte i još toplo sipajte u čiste staklene boce.

5. Čuvajte sirup na tamnom i hladnom mjestu (ili u hladnjaku).

Pijte ga razrijeđenog s vodom po ukusu ili ga koristite kao preljev za sladoled i slastice. Sok od bobica bazge ima niz zdravstvenih blagodati. Pomaže u jačanju imuniteta, kod povišene temperature i gripe i podiže razinu željeza u krvi.

Džem od bobica bazge

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih bobica bazge
  • 1/2 kg šećera
  • 1 veliki neprskani limun (sok + korica)

Priprema:

1. Bazgu operite i prstima odvojite zrele bobice od peteljki.

2. Stavite bobice u širok lonac. Kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zagriju i počnu puštati sok, miješajući ih pritom drvenom kuhačom.

3. Kad bobice puste sok dodajte šećer i ostavite da krčkaju pola sata, povremeno miješajući.

4. Dodajte limunov sok i naribanu koricu i nastavite kuhati minimalno još pola sata, povremeno skidajući pjenu ukoliko se javi na površini.

5. Ukoliko niste zadovoljni gustoćom džema, slobodno produžite kuhanje do željene gustoće.

6. Topli džem ulijte u zagrijane sterilizirane staklene i dobro zatvorite poklopcem.

7. Svaku staklenku preokrenite, vratite u toplu, ugašenu pećnicu i pustite da stoji tako dok se džem ne ohladi.