SOČNO I UKUSNO

Marinirana pureća prsa koja se tope u ustima

17.03.2016 u 06:49

Bionic
Reading

Falkensteiner Iadera od 1. do 3. travnja u Punti Skali priprema gurmanski vikend, a kako proljeće i lijepi dani tek dolaze, ovo je prilika da svladate sve vještine najukusnije pripreme roštilja

Uz savjete majstora roštilja naučit ćete razne trikove koristeći jednostavne tehnike roštiljanja. Tijekom 7-satnog programa majstori roštilja naučit će vas baš sve – od pripreme žara za roštilj, pripreme mesa, direktnog i indirektnog pečenja i čišćenja žara do raznih trikova i manje poznatih činjenica vezanih za umijeće roštiljanja – npr. to da roštilj treba imati poklopac jer se na taj način zadržavaju toplina, vlažnost i dim, hrana se brže peče i sočna je te da se rešetke uvijek moraju zagrijati na maksimalnu temperaturu, čak i ako recept zahtijeva srednju ili nisku temperaturu.

Jedan od važnih savjeta je i taj da roštilj treba pripremiti tako da ima dvije toplinske zone - vrući dio za male komade mesa i hladni dio za odlaganje hrane i velike komade mesa - te da se čestim otvaranjem gubi na temperaturi, vlažnost i dimu, što povećava vrijeme kuhanja i nepotrebno isušuje meso. Želite li već isprobati ukusan recept za puretinu, probajte ovaj s mirisnom marinadom.

Marinirana pureća prsa

Vrijeme potrebno za pripremu: 50 min. + mariniranje 4 sata
Sastojci (za 10 osoba):

2,5 kg purećih prsa bez kosti i kože
žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
½ čajne žličice grubo mljevenog crnog papra
1 dcl sojinog umaka
1 dcl biljnog ulja
2 žlice limunovog soka
žlica smeđeg šećera
klinčić

Priprema:

U maloj posudi pomiješamo nasjeckani češnjak, svježi bosiljak i papar. Dobivenu mješavinu utrljamo u pureća prsa i zataknemo klinčiće – jedan na sredinu i po jedan na svaki kraj prsa.

U širokoj i niskoj posudi pomiješamo biljno ulje, umak od soje, sok limuna i smeđi šećer. Na dobivenu marinadu stavimo prsa i utrljamo ih tako da se rasporedi sa svih strana. Ostavimo potom u hladnjaku da se marinira najmanje četiri sata.

Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. Pureća prsa stavimo na rešetke i sa zatvorenim poklopcem pečemo 15 minuta na svakoj strani kako bi se postigla temperatura mesa od 68 °C.