NERAVNOTEŽA SPOLOVA

Manje rođenih dječaka zbog umjetne oplodnje

02.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Postotak dječaka rođenih nakon tretmana umjetne oplodnje manji je nego kod prirodnog začeća, utvrdili su američki stručnjaci

Kod prirodnog začeća u prosjeku se rađa 105 dječaka na svakih stotinu djevojčica, čime se donekle ublažava neravnoteža između dva spola zbog veće smrtnosti dječaka na rođenju i u prvim godinama života, prenosi Reuters.

Proučavajući uzorak od 15.000 beba, rođenih 2005, koje su začete nakon tretmana umjetne oplodnje, poznate kao 'intracitoplazmičko ubrizgavanje sperme' (ICSI), znanstvenici su otkrili da je rođeno manje od 50 posto dječaka, dok je američki prosjek rađanja muških beba prirodnim putem 52,5 posto.

Taj je fenomen karakterističan za ICSI primijenjen u takozvanoj 'blastocističnoj fazi embrija' - kad je oplođena jajna stanica ostavljena da 'sazrije' nekoliko dana dulje nego obično prije nego što je unesu u majku. Na taj način liječnici unose manji broj embrija i smanjuju mogućnost rađanja više djece.

ICSI metoda sastoji se od direktnog ubrizgavanja sperme oca u jajnu stanicu uzetu od majke i najčešće se koristi kada muškarac ima problem s plodnošću. Još nije jasno zašto je posljedica tretmana plodnosti manje rađanje dječaka.

Bilo kako bilo, zasad nema veće opasnosti za opstanak muškog roda budući da se rađa vrlo male postotak djece začet umjetnim putem.