Brže i jednostavnije ne može

Malo brašna, malo šećera, nekoliko žlica maslaca i jabuka i ispred vas je u tren oka savršen kolač

24.02.2022 u 11:41

Bionic
Reading

Kolači od jabuka uvijek su dobrodošla slastica na stolu, posebice u rano proljeće kada početak sezone slasnog voća još željno iščekujemo. Ovaj recept priprema se u tren oka, a okus sočnog punjenja od jabuka u kombinaciji s korom koja se topi u ustima navest će vas da tražite još

Malo brašna, malo šećera, uz to još maslac, jabuke i pred vama je jedan od najsočnijih slastica. Sladak, sočan kolač odlikuje jednostavna i brza priprema, a tijesto s maslacem pravi je užitak za nepca. Kada vam jabuke dosade, slobodno isti recept isprobajte s nekim drugim voćem. Kolač pecite u četvrtastom kalupu i režite na kockice.

Potrebni sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 170 g maslaca, ohlađen i narezan na kockice
  • 5 srednjih gala jabuka, oguljenih, očišćenih od jezgre i narezanih na kockice
  • 60 ml vode
  • 30 g šećera
  • 30 g kukuruznog škroba

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva namastite lim za pečenje.

U zdjelu stavite brašno i šećer u prahu te promiješajte tako da se sjedine. U sredini napravite udubljenje i dodajte maslac. Miksajte vilicom dok sne dobijete smjesu koja teksturom podsjeća na krušne mrvice.

Dvije trećine dobivene smjese stavite na dno lima za pečenje i dobro poravnajte i utisnite u kalup. Pecite otprilike 10 minuta, dok odozgora ne porumeni. Izvadite i ostavite sa strane.

Jabuke stavite u lonac s vodom i postavite na srednje jaku vatru. Dodajte šećer i škrob te promiješajte. Kuhajte još 5 minuta ili dok jabuke ne počnu izgledati prozirno na rubovima.

Žlicom posložite prokuhane jabuke po pripremljenoj podlozi.

Preostalu smjesu promiješajte i mrvičasto pospite po jabukama. Pecite oko 30 minuta ili dok gornji sloj ne porumeni

Izvadite i ostavite da se ohladi. Zatim narežite, poslužite i uživajte.