ŠTO BEBA TREBA

Ljeti na put s bebom – na koji način?

22.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Mladi ste roditelji i brine vas kojim prijevoznim sredstvom bi bilo najpametnije putovati na ljetovanje? Nudimo vam par savjeta pa odaberite sami

Put nikome nije lak i, ovisno o destinaciji na koju putujete, putovanje se vrlo često zna i otegnuti duže od planiranog. Ako je vama vruće, dosadno i teško putovati, vašoj bebi sve to pada još teže nego vama. Svako prijevozno sredstvo koje odaberete je u redu, ali ipak pripazite na sljedeće stvari: prvenstveno je važno da vaša beba ima dovoljno hrane, da joj nije prevruće, da može spavati, da joj je komotno i da se po potrebi može i igrati. Putujete li u inozemstvo, svakako bi bilo poželjno da se zdravstveno osigurate.

Avion
Neka su istraživanja pokazala da bebama uopće ne smeta let avionom. Štoviše, uzmete li u obzir da je to najbrži način putovanja, i vaša će se beba najmanje namučiti na putu. Mali problem može stvarati pritisak u ušima pri polijetanju i slijetanju aviona, ali tada je bebi najpametnije dati u usta dudu, bočicu ili dojku ako još sisa. Ne zaboravite topliju odjeću unatoč ljetnom putovanju jer gore je drukčija temperatura.

Auto
Putovanje autom je možda i najkomotnije, ali ne i najkraće. Najvažnije je da je vaša beba smještena u odgovarajuću stolicu i pravilno zavezana zaštitnim pojasom. Ne zaboravite zatamnjene zavjese protiv sunca i često provjetravajte automobil kako bi vaša beba uvijek imala svježeg zraka bez obzira na klimu u autu. Klimu ne stavljajte na maksimum hlađenja, već svega nekoliko stupnjeva ispod vanjske temperature. Nakon pauze, prije ulaska u auto obavezno ga provjetrite i ostavite klimu da se malo ohladi. Ne vozite prebrzo i pokušajte se zaustavljati i raditi pauze svakih cca. 200 kilometara i, po mogućnosti, nikada ne putujte sami sa bebom kako bi netko ipak imao kontrolu nad njom dok vi vozite. Nikada, ama baš nikada ne ostavljajte bebu samu u autu.

Autobus
Odlučite li se za putovanje autobusom, pokušajte se voziti noćnim jer će vaša beba prespavati gotovo cijeli put, a i vama će odmor dobro doći. Imajte obavezno uz sebe torbu s osnovnim potrepštinama za svoju bebu i sebe te dovoljne količine vode i hrane.

Vlak
Vlak je odlično prijevozno sredstvo za odlazaka na ljetovanje s vašom bebom, a pogotovo ako uzmete spavaća kola. Ne zaboravite torbu s osnovnim potrepštinama, dovoljno vode i hrane te posteljinu za bebu.

Autom u vlak

Hrvatske željeznice u svojoj ponudi imaju prijevoz vas i vašeg automobila, što je možda ipak najbolja kombinacija jer vas u tom slučaju prijevoz auta ne košta ništa, a izbjegli ste i cestarine, kao i troškove goriva. Putujete noću u spavaćim kolima i po dolasku se preselite u auto i nastavite do odabrane destinacije na kojoj ćete provesti ljetovanje sa svojom bebom.