UKRAS U DOMU

Lijepe i korisne: Sobne biljke uz koje ćete imati i čišći zrak

25.04.2017 u 06:50

Bionic
Reading

Želite čist zrak u svom domu ili na radnom mjestu? Mnoga su istraživanja pokazala kako je najbolje i najefikasnije rješenje nabaviti biljke koje uspješno pročišćavaju zrak

Osim što su vrlo dekorativne, pojedine biljne vrste vrlo su učinkoviti pročišćivači zraka te pozitivno utječu na smanjenje štetnih kemikalija koje se nalaze u zraku.

Dokazano je da biljke ne samo da proizvode kisik, već oslobađaju i kapljice koje sakupljaju štetne tvari iz zraka i smanjuju količinu prašine čak do 20 posto.

Kako je objavilo Američko udruženje kemičara, nova studija koja je nedavno provedena pokazala je da su pojedine vrste biljaka odlični pročišćivaći zraka.

Rezultati istraživanja koje je provelo istraživanje Državnog sveučilišta New York Oswego pokazalo je kako zagađen zrak može utjecati na pojavu glavobolje i umora. Za to često krivi organski plinoviti spojevi koji se emitiraju iz dima cigarete, iz pisača, boja, namještaja, fotokopirnih uređaja, sredstava za čišćenje…

'Prostori u kojima boravimo, bez obzira na to jesu stari ili novi, mogu imati visoke razine štetnih spojeva, a ponekad su razine toliko visoke da ih se može namirisati', objašnjava Vadoud Niri, docent kemije koji je vodio najnoviju studiju, piše www.realsimple.com.

Velike količine ovih spojeva mogu uzrokovati kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme, dodaje, uključujući i vrtoglavicu, astmu i alergije.

Evo koje su biljke najbolji pročišćivači zraka:

Mirisni zmajevac ili Dracena frangrans dracena  

Ova visoka biljka koja može narasti i do visine stropa, osim što je vrlo dekorativna sjajan je pročišćivač zraka. Uklanja iz zraka štetne tvari ksilen, trikloretilen i formaldehid. Postavite je dalje od direktnoga sunca i brinite se da ne bude na propuhu. Iako ne podnosi vlažno tlo, draceni je potrebna veća vlažnost zraka. Tlo u kojem je posađena ova biljka treba biti vlažna i treba paziti da se ne isuši. Tijekom ljeta nemojte zaboraviti pošpricati lišće, a po zimi to činite samo jednom tjedno. U studiji koju je provelo Državno sveučilište New York Oswego najbolje rezultate uklanjanja acetona iz zraka imala je upravo dracena (94 posto u razdoblju od 12 sati).

Krasula ili drvo žada

Od pet testiranih biljaka, ova biljka koja je poznata i pod nazivom drvo novca, pokazala je najbolje rezultate reduciranja iz zraka toluena, kemikalije jakog mirisa koja se nalazi u razrjeđivačima (91 posto). Krasula je otporna biljka kojoj vrlo malo vode svakih tjedan dana. Možete je povremeno orezati kako biste dobili gušću i bujniju krošnju. Biljka nije ovisna o svjetlu, može biti izravno na njemu ili neizravno.

Bromelija

Biljka je to koja je popularna u mnogim domovima radi svojih cvjetova - njihovih oblika i boja. Također, važno je da joj je tlo važno, ali nipošto je nemojte previše zalijevati. Podnosi i fluorescentno svjetlo, a može se držati i u kupaonicama. Ova lijepa biljka najbolje je upila benzen (čak 92 posto), otrovni plin koji se nalazi u ispušnim plinovima i dimu cigarete. Također je bila najučinkovitija i kod uklanjanja višestrukih hlapljivih organskih plinovitih spojeva. Kako je objasnio Niri, to bi mogla biti odlična biljka za čist zrak u domu ili na poslu.

Zlatni ljiljan ili kordilina (Chrolophytum comosum)

Jedna od najčešćih kućnih boljaka, kordilina je dekorativna, laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inu popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta tjedno, a zimi otprilike jednom  tjedno. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.

Sanseverija

Sanseverija je iznimno korisna biljka za svaki stan. Apsorbira ugljični dioksid i otpušta kisik noću (dok većina biljaka to čini danju) pa je slobodno stavite u spavaću sobu. Kako traži dosta topline, držite je barem u umjereno toploj prostoriji. Ne podnosi ni hladnu vodu iz vodovoda pa je uvijek treba zalijevati mlakom, odstajalom vodom  - ljeti obilno, a zimi ovisno o toplini prostorije. Savjet: nikada je nemojte zalijevati u srce biljke (između listova) takvo zalijevanje izaziva propadanje biljke.