MIRISNI I KORISNI

Kako uspješno uzgojiti začine u domu ili na balkonu

09.04.2017 u 07:53

Bionic
Reading

Uz uređenje balkona ili vrta koji će uskoro zasjati prelijepim cvjetovima, sada je dobar trenutak da se posvetite uzgoju začina, a oni se mogu držati i na prozorskim daskama ili u kuhinji gdje će uvijek lijepo mirisati i biti vam pri ruci dok kuhate

Imate li balkon na sunčanoj strani, on je trenutno najbolje mjesto za sadnju začina jer dani postaju sve topliji, ali jednako je dobro ono na prozoru ili u kuhinji. Budete li začine držali u kuhinji pripazite da ne budu blizu štednjaka jer im toplina kod kuhanja može naštetiti.

Začini vole sunčevo svjetlo, ali budite oprezni

Većina začina voli biti na direktnom suncu, ali kod vrućih ljetnih dana čak i za njih to može biti previše pa ako primijetite loše promjene sklonite ih na kraće vrijeme u sjenu da se što prije oporave. Sunce posebno vole bosiljak, peršin, ružmarin, mažuran, origano, korijandar, kadulja, kopar, estragon, koromač, timijan i majčina dušica.

Zalijevanje

Začine je bolje zalijevati češće, a manje. Prije zalijevanja probajte zemlju i ako je suha nešto dublje od same površine, znači da joj je potrebna voda.

Zajednička sadnja

Kombinacija začina koji različito rastu, primjerice upravno i niže odnosno puzajuće osigurava im dovoljno mjesta za razvoj. Obično je pravilo da u klasičnu posudu duljine 60 cm ne ide više od tri biljke zajedno. Uzgoj će vam bolje uspjeti ako zemlju prije sadnje pomiješate s pijeskom u manjem omjeru jer začinima odgovara tlo s manje hranjivih tvari.

Nadalje, peršin, celer ili koromač imaju jači korijen pa pripazite da posuda bude dublja bez obzira sadite li ih u kombinaciji ili odvojeno.

Drenaža

Ne zaboravite napraviti drenažu prije sadnje ako tegle u kojima će biti začini nemaju rupice kroz koje će se ocijediti višak vode. Na dno možete staviti nekoliko kamenčića. U protivnom, biljke bi odjednom mogle pocrnjeti i početi propadati.

Bolje će rasti ako ih redovno režete

Još jedan savjet za uspješan uzgoj je da ih redovno podrezujete jer tako potičete bujnost i bolji rast. Budete li ih prihranjivali, držite se uputa na pakiranju i nemojte ih hraniti više od jednom mjesečno.