bolnica akromion

Liječnik iz naše najveće privatne bolnice otkriva sve o anesteziji: Koja je razlika između opće, regionalne i lokalne?

24.10.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Anesteziolog bolnice Akromion dr. Krešimir Oremuš pojasnio je razlike između opće, regionalne i lokalne anestezije te kako što bezbolnije proći kroz oporavak nakon operacije

Pri samoj pomisli na pojam anestezije, mnoge će proći žmarci od straha - toliki da će čak i kod zubara radije otrpjeti bol nego prihvatiti njeno olakšavajuće djelovanje. Postoji li stvarna opasnost i što je sve trebamo znati o anesteziji kako bismo je mogli bezbrižno primiti?

Odgovore na ova pitanja dao nam je dr. Krešimir Oremuš, anesteziolog u Akromionu, najvećoj privatnoj bolnici u Hrvatskoj.

Trebamo li se bojati anestezije?

'Bojati se anestezije, slikovito rečeno, je kao da izbjegavate izlazak iz kuće po kišnom danu jer se bojite da vas munja ne udari. U današnje doba ne postoji niti jedan razlog zašto bi bilo bolje trpjeti bol nego primiti neki oblik anestezije. Suprotno predrasudama i strahovima, suvremeni anesteziološki postupci vrlo su sigurni. Statistički gledano u većem ste riziku vozeći se osobnim automobilom ili krećući se kao pješak u prometu na putu do bolnice nego od anestezije', pojasnio je liječnik na samom početku razgovora.

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion kroz godine djelovanja u Krapinskim toplicama postala je poznata kao vrhunska u ovom polju, a sada će svoje usluge pružati pacijentima na još višem nivou u novom objektu u zagrebačkim Dugavama.

'U bolnici Akromion i na odjelu imamo mogućnost nadzora svih vitalnih parametara najsuvremenijim monitorima te se taj nadzor u bolesnika s povišenim rizikom provodi i tijekom poslijeoperacijskog oporavka. Uz to anesteziolozi se brinu da rani oporavak bolesnika protječe što bezbolnije, što najčešće postižemo kombinacijom tableta protiv bolova s tehnikama regionalne anestezije – takozvanih 'blokova' i kontinuiranih tehnika', pojasnio je dr. Oremuš pa opisao na koji način se u pružanju anestezije primjenjuje individualni pristup.

Individualan pristup je garancija sigurnosti

'Suvremena anesteziološka skrb počinje već prije dolaska pacijenta u bolnicu, brinući se za pravilnu prijeoperacijsku pripremu kako bi se smanjili rizici vezani uz eventualno prisutne druge bolesti i rizične čimbenike te bolesnik doveo u najbolje moguće opće stanje za pristupanje operaciji. Tijekom samog zahvata anesteziolog nadzire rad srca, disanje, krvni tlak i opće stanje bolesnika.'

Istaknuo je i kako, prema procjenama, preko milijun ljudi dnevno širom svijeta podvrgava nekom zahvatu, bilo kirurškom ili dijagnostičkom, koji zahtijeva određeni oblik anestezije i upravo je to ono što zaista daje veliko iskustvo u pogledu sigurnosti lijekova koji se koriste za njeno izvođenje.

Ono što dodatno pruža sigurnost u primanju anestezije jest i izostanak stvarnog rizika od alergijske reakcije jer su suvremeni anestetici izuzetno rijetko rezultiraju takvim posljedicama. Uostalom, čitavo vrijeme ste pod stručnim nadzorom i pod skrbi anesteziologa koji su vrhunski obučeni pružiti brigu za zdravlje pacijenta.

Razlike između opće, regionalne i lokalne anestezije

Anesteziolog bolnice Akromion pojasnio nam je i koje su specifične razlike opće, regionalne i lokalne anestezije.

'Kod opće anestezije se pacijentu u potpunosti oduzima svijest i osjetljivost na podražaje iz okoline. To postižemo lijekovima koji se injiciraju izravno u venu ili se primjenjuju u obliku plina koji se dodaje u smjesu zraka kojeg pacijent udiše te se putem pluća prenose u krvožilni sustav. Premda su opći anestetici učinkoviti u oduzimanju svijesti pacijenta, ne osiguravaju odsustvo boli i potrebno ih je kombinirati s lijekovima koji suzbijaju bol, a koji su često vezani i uz niz nuspojava – od poslijeoperacijske mučnine i povraćanja pa do depresije disanja. Kod regionalne anestezije injekcijom lijekova izravno uz živac ili splet živaca postižemo utrnutost čitavog dijela tijela na kojem se izvodi operacija. Naposljetku, lokalna anestezija se koristi kod manjih, ambulantnih zahvata te je ograničenog dosega', rekao je i pojasnio u kojim slučajevima se pojedina koristi:

Jedinstvena usluga

Akromion je najveća privatna ortopedska bolnica u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, sa stotinjak zaposlenih u ovom trenutku. Isključivo je ortopedska bolnica visoko specijalizirana za liječenje ortopedskih bolesnika sa svim potrebnim sadržajima na jednom mjestu. Izvode se minimalno invazivni, artroskopski zahvati svih zglobova (ramena, lakta, ručnog zgloba, kuka, koljena, gležnja i palca stopala), zatim liječenje ozljeda ligamenata, prijeloma kostiju, dekompresije živaca, do ugradnje umjetnih zglobova ramena, lakta, kuka i koljena. 

'Nakon operacijskog liječenja, bolesnici mogu nastaviti rehabilitaciju na odjelu ili dolaziti na fizikalnu terapiju ambulantno. Fizioterapeuti su u stalnom kontaktu s operaterima, sudjeluju na sastancima, posjećuju operacije, imaju uvid u intraoperacijske snimke i tako mogu bolje prilagoditi terapiju svakom bolesniku. Tako pacijentima pružamo cjelovitu uslugu na jednom mjestu od postavljanje dijagnoze, preko liječenja i eventualne operacije, do rehabilitacije i povratka u normalan život', rekao je ortoped dr. Damir Starčević.

'Opću anesteziju u Akromionu najčešće koristimo u zahvata kod kojih ne možemo tehnikama regionalne anestezije u potpunosti pokriti područje na kojem se vrši operacijski zahvat ili ukoliko postoje razlozi zbog kojih u određenog pacijenta nije moguća njihova primjena (npr. alergija na lokalne anestetike). Kada god je to moguće u našoj bolnici opću anesteziju kombiniramo s nekom od tehnika regionalne anestezije kako bi izbjegli ili smanjili potrebu za opioidnim analgeticima te osigurali pacijentu što bezbolniji perioperacijski tijek. Dakle, u Akromionu koristimo regionalnu analgeziju kad god je to moguće, a isključivo opću anesteziju što je rjeđe moguće.'

Uspješniji način primjene 'blokada'

Popularno zvani 'blokovi' zapravo predstavljaju primjenu lijekova iz skupine lokalnih anestetika u blizinu samih živaca. Dr. Oremuš pojasnio je kako se danas to radi pod kontrolom ultrazvuka koji pruža izravan uvid u položaj igle u odnosu na sam živac te širenje lijekova, čineći postupak značajno sigurnijim i uspješnijim nego kada se izvodi 'na slijepo'.

'Ponekad nažalost nije moguće samo primjenom tehnika regionalne anestezije postići potpuno suzbijanje boli, ali i u tim prilikama one omogućuju značajno smanjenje ukupno potrebne količine sustavnih analgetika te tako i izbjegavanja, odnosno smanjivanja, uz njih vezanih nuspojava poput mučnine, utjecaja na bubrege, kardiovaskularni i probavni sustav. Tehnike regionalne analgezije također mogu doprinijeti smanjenju učestalosti pojave smetenosti i dezorijentiranosti koje se javljaju u određenih, osobito starijih bolesnika', pojasnio pa dodao kako blokade imaju i jednu nuspojavu:

'Uz sprječavanje provođenja osjeta istovremeno se blokira provođenje signala u mišiće koje taj živac opskrbljuje i time dolazi do privremenog gubitka sposobnosti aktivnog izvođenja pokreta. Kako bi to izbjegli, korištenjem ultrazvučnih aparata visoke rezolucije nastojimo izvoditi blokove što je bliže operacijskom polju, kako bi područje ograničenja pokreta bilo što manje. To omogućuje, na primjer, da se bolesnik kojemu je ugrađena proteza kuka ili koljena digne iz kreveta i bez značajnijih bolova započne fizikalnu rehabilitaciju svega par sati nakon izvođenja operacije.'

Brži i bezbolniji oporavak

Ono što svi žele nakon operacije jest - što brži oporavak. Dr. Oremuš pojasnio je koliko povratak u punu snagu olakšavaju tehnike kontinuirane regionalne analgezije, koje su osobito korisne u bolesnika kod kojih se očekuje da bi bolovi nakon operacije, osobito oni vezani uz provođenje fizikalne terapije, mogli potrajati i dulje vrijeme.

'U bolnici Akromion pod kontrolom ultrazvuka uvodimo tanku cjevčicu (kateter) u blizinu živ(a)ca koji provodi osjet iz područja gdje je izvedena operacija i kroz nju se putem posebnih elektronskih pumpi kontrolirano isporučuju lijekovi u smanjenoj koncentraciji tijekom poslijeoperacijskog razdoblja. To našim pacijentima omogućuje da i u ranom poslijeoperacijskom razdoblju, kada se obično očekuju najjači bolovi, već počnu provoditi postupke fizikalne terapije uz najmanje moguće nelagode.'

Dodao je i kako su od osobitog značaja kod bolesnika u kojih je prije operacije bilo prisutno ograničenje pokreta (tzv. kontraktura) određenog zgloba. U tom slučaju potrebno je rano započeti fizikalnu terapiju i dosljedno je provoditi tijekom duljeg poslijeoperacijskog razdoblja kako bi se zadržala operacijom dobivena pokretljivost, odnosno opseg pokreta zgloba.

Potpuno individualni pristup

Za još brži, bezbolniji i kvalitetniji oporavak, Akromionova nova bolnica u Dugavama pacijentima nudi ostanak i dodatnih tjedan ili dva nakon operacije kako bi uz optimalnu terapiju boli provodili i fizikalnu terapiju pod nadzorom vrsnih fizioterapeuta.

'Pogodnosti tehnika kontinuirane regionalne analgezije mogu se koristiti i u pacijenata koji nisu nužno kandidati za operacijski zahvat već im je potrebno osigurati adekvatno suzbijanje boli tijekom provođenja fizikalne terapije. Tu ponovno dolazi do izražaja sinergija iskustva i suradnja čitavog stručnog tima Akromiona koji brine za optimalno liječenje pacijenata', zaključio je dr. Oremuš.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa specijalnom bolnicom za ortopediju i traumatologiju Akromion.