LE MANOIR AUX QUAT'SAISONS

Legenda iz Oxfordshirea nosi dvije Michelinove zvjezdice već četiri desetljeća

02.04.2024 u 08:47

Bionic
Reading

U veljači je na svečanosti u hotelu Midland u Manchesteru povodom izlaska Michelinova vodiča za Veliku Britaniju i Irsku za 2024., obznanjeno i to da je restoran Le Manoir aux Quat’Saisons, danas u sklopu Belmond grupacije, u Oxfordshireu, zadržao svoje dvije Michelinove zvjezdice 40 uzastopnih godina.

Le Manoir je otvoren 1984. na čelu sa chefom Raymondom Blancem OBE i otad je na čelu gastronomije u Ujedinjenom Kraljevstvu i šire. Restoran je samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja osvojio dvije Michelinove zvjezdice i, eto, zadržao ih već četiri desetljeća. Restoran sada ponosno nosi i Michelinovu zelenu zvjezdicu dodijeljenu Le Manoiru 2020, kao pioniru u takozvanoj održivoj vrtnoj gastronomiji.

Raymond Blanc je chef koji sam transformira britansku gastronomsku scenu od 70-ih godina. Raymond je tražio i rabio organske namirnice prije negoli je većina chefova uopće znala što znači riječ organsko.

Blanc je rođen u blizini Besançona, glavnog grada regije Franche-Comté u istočnoj Francuskoj, između Burgundije i planina Jura, a odrastao je u selu Saône. Školujući se za konobara, Blanc je radio u Le Palais de la Bière, restoranu s Michelinovom zvjezdicom u Besançonu. Dobio je otkaz jer je uzrujao tamošnjeg chefa (Blanc mu je ponudio savjet kako kuhati), ali mu je upravitelj lokala našao posao u Engleskoj. Budući da nije dovoljno dobro govorio jezik, poslan je u The Rose Revived u Newbridgeu (Oxfordshire), gdje je oženio vlasnikovu kćer Jenny te dobio dva sina.

Godine 1977. Blancovi su otvorili restoran Les Quat' Saisons u nizu modernih trgovina u Summertownu (Oxford). Uspjeh je došao preko noći, zajedno s dvije Michelinove zvjezdice i mnoštvom drugih priznanja. Par godina poslije, Blanc je otvorio La Maison Blanc, lanac francuskih pekarnica i slastičarni, ukupno 14 podružnica diljem zemlje, uključujući nekoliko u Londonu i jednu u Oxfordu. Maison Blanc kolači također su bili dostupni širom zemlje u supermarketima Waitrose.

Godine 1983. Blanc je kupio dvorac u selu Great Milton u Oxfordshireu, gdje je otvorio Le Manoir aux Quat' Saisons, ladanjski hotel i restoran. Nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice i ocjenom 19/20 cijenjenog francuskog vodiča Gault & Millau, Le Manoir je sebe počeo opisivati kao 'jedno od vrhunskih gastronomskih odredišta u zemlji'. Ostalo je povijest.

Jesti u restoranu Le Manoir aux Quat’Saisons doživljaj je koji savršeno utjelovljuje ideju ladanjskoga gostoprimstva. I sve to od samoukog chefa koji je jednostavno volio hranu u svim njezinim oblicima.

  • +14
Le Manoir aux Quat’Saisons Izvor: Belmond / Autor: Chris Terry

Godine 2023. imanje je pozdravilo povratak Lukea Selbyja, bivšeg studenta Le Manoira, sada kao chefa restorana. U svojoj novoj ulozi, Luke blisko surađuje sa svojim mentorom, Raymondom, kako bi unio novu perspektivu u jelovnik, zadržavajući pritom Raymondovu filozofiju postavljenu još 1984., održavajući restoran i ladanjsku kuću među najboljima u Britaniji.

Komentirajući fantastično postignuće, Blanc i Selby su rekli:

'Uzbuđeni smo što možemo proslaviti još jednu godinu u Michelinovu vodiču. Ova 2024. posebno je važna za nas u Le Manoiru i imamo kalendar pun događaja planiranih za proslavu 40. godišnjice prekrasnog ladanjskog utočišta i radujemo se još jednom uspješnom desetljeću'.