NOVO ISTRAŽIVANJE

Zašto nutricionisti odjednom preporučuju čokoladu i koliko je ona zapravo korisna

05.08.2025 u 13:58

Bionic
Reading

Čokolada je već desetljećima omiljeni slatki zalogaj, često glavni 'krivac' u prehrani, ponajviše zbog loše reputacije koju je nosila zbog visokog udjela šećera i masti. No, nova znanstvena istraživanja sve više potvrđuju da ovaj omiljeni desert u umjerenim količinama može imati i pozitivne učinke na naše zdravlje

U najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Food Science & Nutrition, istraživači s Medicinskog sveučilišta u Kermanshahu u Iranu otkrili su da teobromin, prirodni spoj prisutan u kakau, može blago povećati razinu HDL kolesterola, poznatog kao 'dobri kolesterol'. Iako promjena nije velika, to je još jedan pokazatelj da tamna čokolada može imati korisnu ulogu u uravnoteženoj prehrani.

HDL kolesterol pomaže u zaštiti srca jer doprinosi uklanjanju lošeg kolesterola iz krvnih žila. U spomenutom istraživanju sudionici su 12 tjedana uzimali dodatke teobromina u dozi od 450 mg dnevno, nakon čega je primijećen blagi porast u razini HDL-a, osobito u njegovom zaštitnom podtipu HDL2. Također je zabilježen i porast aktivnosti gena povezanih s metabolizmom masti.

Nutricionistica Faye James ističe da tamna čokolada, posebno ona s udjelom kakaa od 70% i više, osim teobromina, obiluje polifenolima, snažnim antioksidansima koji smanjuju upale, poboljšavaju funkciju krvnih žila i pomažu u regulaciji krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

No, s druge strane, James upozorava da za dozu teobromina iz istraživanja trebamo konzumirati oko 60 do 85 grama tamne čokolade dnevno – što je mnogo više od prosječne porcije i može donijeti previše kalorija i dodatnih šećera. Stoga, čokolada i dalje treba ostati užitak koji konzumiramo umjereno.

Najvažnije je naglasiti da niti jedan pojedini sastojak ili hrana ne može samostalno odlučiti o našem zdravlju. Ključ je u cjelokupnom stilu života, a koji uključuje kvalitetnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, upravljanje stresom i dovoljno sna.

Kako zaključuje James, tamna čokolada može biti vrijedan saveznik srcu ako je dio prehrane poput mediteranske, bogate povrćem, cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i ribom. U tom kontekstu, jedna do dvije kockice tamne čokolade dnevno nisu samo bezopasne već mogu biti i poželjan, dugoročno održiv užitak.