RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Leću možete koristiti na tisuće načina

01.03.2017 u 11:46

Bionic
Reading

Crvena leća, kratko i jasno, zdravlje je na tanjuru. OK, da ne bi došlo do zablude, ja nisam neki health freak i svoje namirnice ne sortiram po tome jesu li zdrave ili nezdrave, već koliko su ili nisu ukusne

Iako, ne može se reći da kod mene postoji puno neukusnih namirnicama. Svemu dajem šansu. Crvena leća nije baš čest prijatelj hrvatskih stolova te ne spada u namirnicu široke potrošnje iako se taj trend mijenja te supermarketi i dućani zdrave prehrane imaju sada police na kojima je puno namirnica biljnog podrijetla koje zaslužuju češće korištenje.

Do prije nekoliko godina, nisam je uzimao za ozbiljno te sam je pripisivao nečem trendovskom, nečem u čemu mogu uživati samo grlitelji drveća i likovi koji vas upilaju pričama da ne smijete jesti meso. U svojoj sam kuhinji počeo prvo upotrebljavati smeđu leću, kod kuće u varivima i prilozima, a na poslu u raznim kombinacijama ribe i mesa među kojima mi je do dan danas najdraže jelo ostalo školjke sv. Jakova na varivu od leće s pireom od celera i čipsom od špeka.

Naizgled jednostavno jelo, ali izuzetno bogate teksture i okusa. U posljednjih deset godina visoka gastronomija u svoje kuhinje polako uvodi, i leću i to u svim varijantama, ali i ostale grahorice koje su u odnosu na njihovu ponudu, bile zastupljene vrlo slabo ili nikako.

Unazad nekoliko godina, vrlo sam sramežljivo počeo koristiti crvenu leću, iskreno, isprve mi se sviđala isključivo samo zato što je brzo gotova, ali sam nakon nekog vremena uvidio njen stvarni potencijal te je počeo spremati u raznim varivima, juhama, pireima, salatama, tjesteninama, prilozima uz ribu i meso te raznim orijentalnim kombinacijama i jakim začinima koji dolaze iz tog podneblja. Slaže se uz širok spektar začina, počevši od mažurana, lovora i majčine dušice, pa do kumina, kurkume, i raznih mješavina curryja

Varivo od leće, čičoke i kisele repe sa sušenim svinjskim rebarcima

Gledajući sa zdravstvenog aspekta, leću treba jesti jer je bogata vlaknima koji su nam neophodni za zdravu probavu. Idealan je nadomjestak za meso, jer je izuzetno bogata proteinima. Dobra je za trudnice jer sadrži folnu kiselinu. Bogata je magnezijem te se preporučuje ženama koje se bave sportom. Svi vi koji se ne bavite sportom i koji je niste imali probati do sada, toplo je preporučujem, jer je zbilja ukusna namirnica koja se može koristiti na tisuće načina.

Varivo od leće, čičoke i kisele repe sa sušenim svinjskim rebarcima

Sastojci:

200 g luka
300 g crvene leće
200 g čičoke
0,5 kg sušenih svinjskih rebrica
200 g kisele repe
3 češnja češnjaka
povrtni temeljac
sol
papar
mažuran/majoran
maslinovo ulje
lovorov list
čilli

Priprema

Na zagrijanom maslinovom ulju dinstamo luk, dodamo češnjak, lovor, majoran, čilli i narezana svinjska rebarca, dodamo čičoku narezanu na kockice i zalijemo povrtnim temeljcem.

Dodamo leću i kuhamo dok ne zgusne sadržaj, tj. dok se ne počne raskuhavati. Pred kraj dodamo kiselu repu, sol i papar. Poslužimo s tostiranom kruhom koji smo namazali s malo svježeg češnjaka i posuli s nekoliko kapi ulja.

U varivo po želji možemo dodati nekoliko kapi aceta.