ZVIJEZDA IZ LATINSKE AMERIKE

Laura Hernández Espinosa je više od sommelierke

02.05.2025 u 08:17

Bionic
Reading

Ponekad najbolji sommelieri nisu samo dobri poznavatelji vina i njihovog sparivanja s hranom, već i autori iznimno zanimljivih pića. Primjeri su rijetki, a jedan od njih je Laura Hernández Espinosa, dobitnica nagrade za najboljeg sommeliera na dodjeli priznanja 50 najboljih restorana Latinske Amerike, nedavno održanoj u Rio de Janeiru

Hernández Espinosa nije samo glavni sommelier slavnog restorana Leo u kolumbijskoj Bogoti, već i voditeljica lokala La Sala de Laura (otvoren 2021, drži 44. mjesto na prestižnoj listi 50 najboljih barova svijeta 2024), koji se nalazi u istoj zgradi i zapravo je, s La Salom de Leo, koju vodi njezina majka Leonora Espinosa, dio cjeline koja se zove Restaurante Leo, trenutačno 10. najbolji restoran u Latinskoj Americi i na 43. mjestu ljestvice 50 najboljih svjetskih restorana.

Osim što brine o vinima restorana, Laura je neumorni istraživač i veliki poznavatelj sastojaka i pića iz svih regija Kolumbije. Ona uključuje koncept teritorija i bogatu raznolikost ekosustava zemlje u svoje karte vina i koktela, koji goste vode na putovanje kroz krajolike i kulturno bogatstvo Kolumbije, od visokih Anda do najsušnijih krajeva.

Naravno, ta metodičnost i analitičnost nije slučajna. S magisterijem iz razvojnih studija i Executive MBA, Laura Hernández Espinosa kontinuirano traži načine i rješenja za poticanje kulture hrane koja cijeni potencijal kolumbijske prirodne i kulturne baštine. Od 2009. do 2020. vodila je FUNLEO, neprofitnu organizaciju posvećenu oporavku kulinarskih tradicija kolumbijskih zajednica putem njihove biološke i nematerijalne baštine, a trenutačno je predsjednica udruge i savjetnica u poduzetništvu.

U svojim tekućim kreacijama, obilježenim kreativnošću i inovativnošću, Laura priča priče kroz ono što poslužuje. Specijalist za dizajn pića, strategiju i održivost, sada je jedna od vodećih ženskih osoba u miksologiji u Latinskoj Americi, ali i šire.

'Ova nagrada prepoznaje dugogodišnji dosljedni rad i motivira nas da nastavimo rasti i slaviti našu biološku raznolikost i kulturne korijene', kaže bogato nagrađivana sommelierka te ističe da joj je sada cilj ojačati veze s lokalnim proizvođačima, osiguravajući da i La Sala de Laura i Leo ostanu prostori u kojima održivost i kreativnost idu ruku pod ruku.

S jedinstvenim identitetom duboko ukorijenjenim u biokulturnom nasljeđu Kolumbije, La Sala de Laura nudi osjetilno iskustvo kroz tradicionalna destilirana i fermentirana pića, u kombinaciji s njezinim vlastitim kreacijama. Svaki koktel priča priču inspiriranu ekosustavima i bioraznolikošću zemlje, s održivim pristupom, jasnim pripovijedanjem, tehničkim inovacijama i fokusom na sparivanje.

Laura je predvodila projekt za stvaranje niza destilata pod nazivom Territorio, a svi su inspirirani kolumbijskim ekosustavima. Koriste se u varljivo jednostavnim koktelima kao što je Territorio no. 5, koji kombinira manzanilla cordial (piće od svježih i sušenih cvjetova kamilice), ogrozd i pjenu piva ale. Dostupne su i kreativne verzije klasika, kao što je Negroni de La Sala de Laura s destilatom Territorio, slatkim vermutom, Camparijem i ljuskom kakaa.