TALIJANSKA STRUČNJAKINJA HVALI

Kvaliteta istarskog maslinovog ulja je iznimna

12.03.2015 u 08:35

Bionic
Reading

Dobro su poznate blagodati maslinovog ulja u svakodnevnoj primjeni, no odabir kvalitetnog proizvoda čini se katkad kao vrlo težak zadatak

U sklopu 3. Međunarodnog festivala ružičastih vinaPink Dayu Zagrebu talijanska stručnjakinja za maslinovo ulje Laura Marinelli održala je radionicu 'Maslinovo ulje s obje strane Jadrana' powered by Zvijezda.

Marinelli kaže da je najveća razlika između maslinovih ulja iz Istre i Dalmacije u tome što se proizvode od različitih sorti maslina, a svako podneblje ima neke svoje specifične sorte te prema njima njeguje i proizvodnju ulja.

'Za proizvodnju maslinovog ulja nije toliko važno tlo, kao što je to slučaj kod vina, već sorte koje se razlikuju po svojim okusima, mirisima, voćnosti... Različite autohtone sorte posebnost su svake regije i zemlje. To vrijedi i za Hrvatsku, zemlju koja se može pohvaliti - u svim svojim dijelovima – mnogim lokalnim sortama s izvrsnim potencijalom koji im omogućava da uđu i na strana tržišta. Važno je usredotočiti se upravo na brendiranje sorti i rad oko promocije onih lokalnih', kazala je.

Laura Marinelli otkrila je da je u nekoliko zadnjih godina zahvaljujući upravo vodiču Flos Olei, na kojem surađuje s Marcom Oreggiom, imala prilike kušati mnoga istarska maslinova ulja.

'Bez obzira na to što su neki od proizvođača maslinovog ulja u Istri vrlo mali, njihova kvaliteta je iznimna te su se uspjeli probiti i na inozemno tržište. Također, zahvaljujući i samim institucijama, koliko sam upoznata, u zadnjih nekoliko godina mnogo se uložilo u razvoj maslinarstva u Istri, što u tehnologiju, što u nove nasade, ali i dizajn. Vjerujem da će se istim tempom ulagati i na području Dalmacije jer su i njena ulja vrlo cijenjena i kvalitetna, posebice oblica. Smatram i da je jako važno njegovati oznaku DOP (Denominazione di origine protetta), a za sada je, koliko znam, ima samo jedno maslinovo ulje s Cresa u Hrvatskoj', rekla je Marinelli.

Hrvatska je maslinova ulja ocijenila kao jedinstvena i neponovljiva te posebnih obilježja, baš za podneblje iz kojeg dolaze.

'Što se tiče položaja hrvatskih maslinovih ulja na međunarodnom tržištu, mogu reći da su neki proizvođači, pogotovo iz Istre, zahvaljujući investicijama u tehnologiju, komunikaciju i unapređenje kvalitete uspjeli izboriti svoje mjesto i na europskom tržištu. Vjerujem da je tome pomogla i činjenica da je Hrvatska postala dio EU-a. S druge strane volumeni proizvodnje maslinovog ulja u Hrvatskoj su vrlo mali - prema podacima Međunarodnog vijeća za maslinarstvo, u Hrvatskoj se godišnje proizvedu 4.000 tone ulja, a u Italiji 450 tisuća tona', smatra ona.

Zanimala nas je i usporedba talijanskih i hrvatskih ulja.

'Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Naime Italija ima tisućljetnu povijest proizvodnje maslinovog ulja i to u svim svojim regijama, od sjevera do juga, a imamo i preko 1.000 autohtonih sorti. Kvaliteta nema granice, pogotovo što ovdje govorimo o različitim sortama koje rastu na različitom tlu. Svako tlo i sorta daju svoje specifičnosti ulju, pa tako i hrvatska ulja imaju svoje posebne karakteristike koje im omogućavaju da izbore svoje mjesto na svjetskom tržištu', kaže Marinelli.

A o čemu treba voditi računa prilikom kupnje maslinovog ulja?

'Svakako bih predložila da birate ulja koja nose oznaku ekstra djevičansko maslinovo ulje jer ono, osim što je punijeg okusa, obiluje mnoštvom hranjivih tvari koje su dobre za naš organizam. Dobar kriterij prilikom izbora ekstra djevičanskih ulja, pogotovo ako niste stručnjaci, oznake su koje definira Europska unija – oznaka izvornosti, zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Ove oznake potvrđuju da je cijeli proces (uzgoj, berba, prerada, punjenje) proizvodnje izvršen na određenom području. Također, oznaka organic potvrđuje da je proizvod proizveden organski, što također može biti orijentir prosječnom kupcu koji želi kvalitetu', kaže ova talijanska stručnjakinja za maslinova ulja.

U trgovačkim lancima često možemo naći jeftina maslinova ulja, što zbunjuje kupce jer nisu sigurni što zapravo kupuju.

'Ovdje je često riječ o srednjoj kvaliteti koja je dostupna po povoljnijoj cijeni. No danas je u supermarketima moguće kupiti i kvalitetna ekstra djevičanska ulja koja imaju oznake poput DOC ili DOP. Također, ponekad je moguće otići direktno kod maslinara, proizvođača, i kupiti željeno maslinovo ulje. Vodič na kojem radim s Marcom Oreggiom, Flos Olei, upravo ističe srednje i male proizvođače maslinovih ulja koji imaju premium kvalitetu, ali ih često nije moguće kupiti u supermarketima, već je potrebno posjetiti samog maslinara, no tada možete i sami provjeriti proceduru proizvodnje. Ulja visoke kvalitete su ekstra djevičanska, što ujedno označuje da imaju posebna aromatska, ali i zdravstvena svojstva. Veći iznos novca koji ste uložili u kupovinu kvalitetnijih ulja isplatit će vam se zbog njihovih ljekovitih svojstava, ali i iznimnog gastronomskog doživljaja', objašnjava L. Marinelli.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje vrlo je osjetljivo, kaže, pa je za kraj otkrila koja pravila treba slijediti pri njegovom skladištenju:

•Ulje je potrebno držati u tamnoj boci kako svjetlost ne bi utjecala na gubitak vitamina E.
•Filtrirana ulja mogu se dulje držati od nefiltriranih. Naime kod nefiltriranih ulja nakon nekog vremena dolazi do sedimentacije koja može izazvati fermentaciju.
•Potrebno je izbjegavati nagle promjene temperature. Ne predlaže držati bocu s uljem u blizini štednjaka, radijatora ili pak na jako hladnom mjestu.
•Preporučuje držanje ulja u manjim bocama jer svako otvaranje dovodi ulje u kontakt s kisikom, što na kraju može dovesti do užeglosti. Također, ne preporučuje dolijevanje novog ulja u bocu u kojoj ono stoji već neko vrijeme.
•Naravno, ulje ima i svoj prirodni vijek trajanja, a on uglavnom iznosi između 12 i 18 mjeseci.