TESANJE LINIJE

Krenuli ste s trčanjem, ali ne mršavite? Evo što pogrešno radite

01.04.2017 u 08:44

Bionic
Reading

Počeli ste trčati s prvom proljetnom zrakom sunca, no svaki put kada stanete na vagu razočarate se rezultatom. Vaga i dalje pokazuje istu brojku, no nije vam jasno što krivo radite. Iako trčanjem sagorijevate puno kalorija, postoji razlog zbog kojeg ne mršavite koliko biste željeli. Evo u čemu griješite i što trebate promijeniti kako biste do ljeta bili u top formi

Prejedate se

Sagorijevanjem velikog broja kalorija trčanjem može kasnije doći do jakog napada gladi kod većine, no važno je mudro nadomjestiti gorivo, odnosno hranu koju konzumirate nakon trčanja. Izaberete li fast food poput hamburgera, pizze ili pomfrita, ne samo da ćete unijeti u organizam duplo više kalorija nego što ste prethodno potrošili, već ćete vrlo brzo ponovno ogladnjeti. Pazite da obrok koji ćete pojesti nakon trčanja bude obogaćen proteinima i dobrim ugljikohidratima iz žitarica cijelog zrna te pazite da kalorijska vrijednost obroka ne prelazi više od 150 kalorija.

Ako vježbate prije obroka, uživajte u izbalansiranom obroku te nemojte pretjerivati s količinom hrane kojom ćete se nagraditi za uloženi trud. Ako ste nakon obroka još uvijek gladni, vjerojatno je organizmu potrebno energije i prije samog vježbanja, stoga prije nego što krenete trčati pojedite energetsku pločicu ili bananu koja će ublažiti glad.

Ne trčite dovoljno

Trčite li i pritom ne vidite nikakve pomake, vjerojatno nešto krivo radite. Pogledajte kalendar i upitajte se – koliko često trčim? Trčite li 45 minuta tjedno, to nažalost nije dovoljno da biste istopili kalorije i počeli mršavjeti. Da biste gubili pola kilograma tjedno, potrebno je odreći se 500 kalorija dnevno pomoću reducirane prehrane i kardio vježbi koje tope masnoće i ubrzavaju metabolizam.

Trošite manje kalorija nego što mislite

Upravo ste se vratili s trčanja i prekriveni ste znojem od glave do pete te ste uvjereni kako ste potrošili barem 500 kalorija. Žena koja teži 70 kilograma potrošit će 495 kalorija u 45 minuta trčanja (1,5 km/10 min). Ako ste trčali manje ili sporije od ovoga, sagorjeli ste manje od 500 kalorija koliko ste isprva mislili da ste potrošili. Najsigurniji način za praćenje potrošnje kalorija je pomoću monitora koji broji otkucaje srca kakve imaju određeni ručni satovi ili pomoću aplikacija na pametnom telefonu.

Držite se iste staze

Ako ste pronašli odličnu stazu za trčanje u susjedstvu, idealnu za svoje potrebe, redovito trčanje može vam prijeći u naviku i pomoći vam da za sebe pronađete zdravi hobi. Problem se krije u tome da će se organizam i mišići s vremenom naviknuti na jedan te isti tempo i težinu staze na kojoj vježbate. Trčite li tjednima tri kilometara s vremenom, će vam se mišići naviknuti na težinu zadatka, a kao rezultat toga prestat ćete gubiti kilograme.

Izbjegnite ovu grešku tako da u svoju dnevnu rutinu vježbanja uključite kombinaciju dugih i kratkih staza, strmih i blagih uspona, pojačavajte i smanjujte intenzitet trčanja te redovito mijenjajte teren na kojem trčite kako biste testirali i izazvali mišiće. Bitno je da pored trčanja uključite i druge oblike kardio treninga i vježbi snage koji će ubrzati rezultate i metabolizam.

Vaga nije najsigurniji pokazatelj

Trčanje je najbolji način da ojačate donji dio tijela te je najbolji izbor ako masne nakupine želite zamijeniti snažnim mišićima. Mišićno tkivo je teže te zauzima više mjesta od masnog tkiva. To znači da vježbanjem masno tkivo zamjenjuju mišići koji se vježbanjem šire, a kao rezultat toga naša vaga može pokazivati istu, pa čak i veću brojku od one početne. No iako vaga ne pokazuje rezultate kojima smo se nadali, pokazuje ih naše tijelo.

Najbolji način da pratite promjene je uz pomoć krojačkog metra. Primijetit ćete da iako vaga stoji na istome, centimetri u struku, bokovima i prsima naglo padaju, a i odjednom ćete ponovno stati u stare traperice.