gastro hit

Kralj Charles i Camilla otkrili svoj omiljeni recept za 'krunidbeni' quiche

18.04.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Pripreme za svečanu krunidbu kralja Charlesa u punom su jeku, a to uzbuđenje nije zaobišlo ni kraljevsku kuhinju. Buckinghamska palača podijelila je prvi službeni recept za jedno od jela koja će biti poslužena nakon ceremonije krunidbe

Ceremonije vezane za krunidbu održat će se od 6. do 8. svibnja, a tijekom tog veličanstvenog vikenda posluživat će se i sjajna hrana. Naime upravo tog vikenda obilježit će se i britanski tradicionalni Big Lunch, koji ove godine vrlo prigodno nosi naziv Coronation Big Lunch, odnosno veliki krunidbeni ručak. Ideja je da se ljudi povežu i okupe te podijele obrok, druže se i zabave.

Povodom toga, Buckinghamska palača podijelila je prvi službeni recept za proslavu Velikog ručka, a odobrili su ga sam kralj i kraljica. Riječ je krunidbenom quicheu koji sadrži špinat, mahune i estragon, a uz upute za pripremu, podijeljen je video koji sadrži savjete kuhara iz palače koji priprema to jelo.

'Predstavljamo... krunidbeni quiche! Osobno odabran od njihovih veličanstava, kralja i kraljice supruge, koji su podijelili recept u znak proslave nadolazećeg krunidbenog Velikog ručka što se održava diljem zemlje', objavila je kraljevska obitelj na društvenim mrežama.

Za recept je potrebno domaće ili kupovno tijesto koje se stavi u lim za pečenje, a nakon toga se puni grahom, cheddarom, špinatom i estragonom. Quiche se zatim prelije tekućom mješavinom mlijeka, vrhnja, jaja, začinskog bilja i začina te se peče sve dok ne poprimi zlatnu boju.

U receptu se preporučuje posluživanje toplog ili hladnog quichea sa zelenom salatom i kuhanim mladim krumpirom, a kraljevska je obitelj primijetila da se može vrlo lako prilagoditi različitim ukusima i preferencijama.

Recept za krunidbeni quiche podijeljen je kako bi se potaklo ljude da sudjeluju u društvenim zabavama koje se održavaju tijekom krunidbenog vikenda. Naime nakon što kralj Charles i kraljica Camilla budu okrunjeni u Westminsterskoj opatiji u subotu 6. svibnja, slavlje će se nastaviti sljedeći dan, a građani diljem Ujedinjenog Kraljevstva okupljat će sa susjedima na zabavama koje se zovu 'Veliki krunidbeni ručak'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Veliki ručak je osmislio projekt Eden, a namijenjen je, kako je navedeno, 'poticanju duha zajednice, smanjenju usamljenosti i podršci dobrotvornim i dobrim ciljevima'. Kao pokroviteljica projekta, kraljica Camilla prisustvovala je zajedničkim ručkovima diljem Ujedinjenog Kraljevstva i svijeta, uključujući Ganu i Barbados, priopćila je palača. Veliki jubilarni ručak na sličan je način održan za vrijeme proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete u lipnju 2022.

Prije sedamdeset godina za krunidbu kraljice Elizabete 1953. objavljen je poseban recept: 'krunidbena piletina'. Prema kraljevskoj obitelji, to pikantno jelo osmišljeno je za posluživanje stranim gostima nakon ceremonije krunidbe.

Krunidbena piletina bila je zamisao kraljevske cvjećarice Constance Spry, a ona je tada predložila recept za hladnu piletinu u curryju s vrhnjem i dobro začinjenom salatom od riže, zelenog graška i miješanog bilja. Jelo je postalo hit i od tada se pravi u britanskim kuhinjama.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 25 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 25 g svinjske masti
  • 2 žlice mlijeka
  • ili blok od 250 g gotovog prhkog tijesta

Za nadjev:

  • 125 ml mlijeka
  • 175 ml slatkog vrhnja
  • 2 srednja jaja
  • žlica nasjeckanog svježeg estragona
  • sol i papar
  • 100 g ribanog cheddara
  • 180 g kuhanog špinata, sitno nasjeckanog
  • 60 g kuhanog boba ili soje

Priprema:

Za izradu tijesta prosijte brašno i sol u zdjelu; dodajte masnoće i mijesite smjesu vršcima prstiju dok ne dobijete pješčanu teksturu poput krušnih mrvica.

Dodajte pomalo mlijeko i sjedinite sastojke u tijesto. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 30-45 minuta.

Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u krug malo veći od vrha kalupa i debljine otprilike 5 mm.

Kalup obložite tijestom pazeći da nema rupa jer bi smjesa mogla iscuriti. Pokrijte i ostavite još 30 minuta u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 190°C. Kalup za tijesto obložite papirom za pečenje, dodajte grah i pecite 15 minuta, prije nego uklonite masni papir i grah. Smanjite temperaturu pećnice na 160°C.

Pomiješajte mlijeko, vrhnje, jaja, začinsko bilje i začine. Na tijesto stavite polovicu naribanog sira, na vrh nasjeckani špinat i grah te začinsko bilje, a zatim prelijte tekućom smjesom.

Ako je potrebno, lagano promiješajte smjesu kako biste bili sigurni da je nadjev ravnomjerno raspoređen, ali pazite da ne probušite tijesto.

Pospite preostalim sirom. Stavite u pećnicu i pecite 20-25 minuta dok se ne stegne i poprimi laganu zlatnu boju.