ZDRAVO I UKUSNO

Isprobajte ovaj recept za prokulice i više se nikad nećete vratiti na staro

06.04.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Prokulice su vrlo zdrava namirnica iz obitelji kupusnjača u kojoj su i brokula, kelj, cvjetača, kupus...

Prokulica ili kelj pupčar sjajan je izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale: kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar, kalcij…

Treba spomenuti i kako sadržava vrijedne omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin…

Budući da u 100 grama imaju oko 40 kalorija, ali i nizak glikemijski indeks, odlične su i za osobe koje žele kilograme držati pod kontrolom.

Prokulice imaju odlična antioksidacijska svojstva, baš kao i druge vrste kupusnjača, bogate sumporom koji je pak izrazito važan u procesu pročišćavanja. Osim toga, prokulice obiluju tvarima koje povećavaju aktivnost enzima koji igraju važnu ulogu u detoksikaciji i uklanjanju karcinogenih tvari. U svakom slučaju, ovo pomalo potcijenjeno povrće mnogima nije na popisu najomiljenijih posebno ako se npr. pripremi kuhanjem zbog spefičnog mirisa i neprivlačnog 'mekanog' okusa.

Puno su ukusnije ako ih samo bacite u tavu na malo maslinovog ulja, uz dodatak pancete i češnjaka.

Naime, pečenjem dobivaju poseban okus jer otpuštaju prirodni šećer i postanu karamelizirane. Osim pečenjem, jedan od najboljih načina pripreme kojim će zadržati većinu hranjivih tvari zbog kojih su toliko zdrave je kuhanje na pari. Dovoljno ih je kuhati pet minuta, a više je studija i istraživanja potvrdilo da se ne smiju dulje kuhati niti na klasičan način jer tada postanu gnjecave, ali i dobivaju lošiji okus zbog spojeva koje sadrže.

Kako ih pripremiti?

Narežite pancetu ili pršut u količini po želji, sitno nasjeckan češnjak, sol, papar i maslinovo ulje. Prokulice operite, maknite vanjske listove, odrežite vrh i izrežite na polovice. Malo ih prosušite.

Zatim ulje lagano zagrijte na vatri pa dodajte prokulice, pancetu, sol i papar. Povremeno miješajte kako bi se lijepo zapekle sa svih strana. Budući da su rezane na pola, prokulice su gotove za otprilike pet minuta. Nekoliko minuta prije kraja dodajte i češnjak jer će im dati poseban okus, baš kao i panceta. Nemojte ga stavljati odmah jer će zagorjeti. Poslužite kao prilog ili samostalno. I dobar tek!