TRIKOVI ZA LJEPOTU

Kosa vam je suha i beživotna nakon ljetovanja? Evo kako ćete je oporaviti

03.09.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Za vrijeme ljetnih mjeseci mnogi se suočavaju s nimalo laskavim stanjem kose koja je suha, ispucala, bez sjaja i beživotna.

Razlozi za isušenu i istraumatiziranu kosu svima dobro poznati: sunce, morska sol, klor, pijesak... To nikako nisu prijatelji kose te vlasi samo dodatno isušuju.

Usljed ovih vanjskih utjecaja slabi keratin, što čini kosu lomljivom, slabom i još više isušuje vrhove. Ako uz to dodamo i frizerske tretmane poput bojanja ili izrade pramenova prije ljetovanja, ne čudi kako prizor u ogledalu nije nimalo oduševljavajući. Iako se mnogim damama taj savjet ne sviđa, nerijetko su vrhovi nakon ljetovanja jako oštećeni pa frizeri svakako savjetuju i šišanje što će pomoći oporavku kose. Dakako, mnoge će se djevojke i žene odmah uputiti na ciljane tretmane hidratacije kose ili druge oporavljajuće tretmanje njege, no dosta toga možemo napraviti i sami kod kuće.

Evo što možemo sami napraviti kod kuće:

Hidratacija započinje pod tušem

Hidratantni šamponi idealni su za hranjenje i omekšavanje kose. Voda također utječe na vlasi: treba je uvijek kosu prati toplom vodom, a ne vrućom, završavajući pranje hladnim mlazom koji zatvara kutikule kose.

Hranjiva maska

Nakon dobrog ispiranja na kosu obavezno nanesite hranjivu masku koja će pomoći puno više nego regenerator, po mogućnosti na bazi keratina ili aloe vere, kako bi se vlasi bolje izravnale.

Ulje za ljepšu kosu

Ulje će napraviti čuda za kosu, osobito ona koja se baziraju na vitaminu E i arganu, dva sastojka koja su sposobna omekšati, nahraniti i dati novi sjaj krajevima kose, po mogućnosti sa SPF-om za zaštitu od UV zraka. Ulja za kosu štite vlasi i od tretmana poput 'peglanja' kose ili izrade kovrči. Kokosovo ili maslinovo ulje također su izvrstan odabir, a možete ih koristiti i kao masku prije šamponiranja ili samo nanijeti na vrhove.

Savjeti za kraj:

Ukoliko nikako ne možete bez sušila za kosu ili uređaja za stiliziranje kose nikako nemojte zaboraviti koristiti sredstva za zaštitu od visokih temperatura kako se kosa ne bi oštetila. Dobar je savjet koristiti četke od prirodnih materijala kako se vlasi ne bi dodatno oštećivale, a kosu uvijek pažljivo raščešljavajte uz pomoć češlja sa širokim zupcima. Ako niste u mogućnosti posjetiti frizera nakon ljeta preporučuje se ispranu boju obnoviti preljevom ili bojom koja ne sadrži amonijak jer će je u suprotnom još više oštetiti. Najbolji izbor su bogati tonovi koji će dodatno naglasiti preplanuli ten.