SPOLNI ŽIVOT

Koliko poznajete metode kontracepcije

05.10.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Premda upotreba kontracepcijskih sredstava kod nas raste, Hrvatska je još uvijek pri dnu europskih zemalja, odmah iznad Albanije, Turske i Bugarske. Odlučujete li i vi zrelo o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju?

U seksu treba uživati pametno, a unajnovijem, listopadskom broju magazin Joy otkriva koliko su mladi u Hrvatskoj informirani o kontracepciji.

Čak 35 posto žena fertilne dobi u Hrvatskoj uopće ne rabi zaštitu od trudnoće i spolno prenosivih bolesti
. Kad razmislimo o tome koliko smo nevjerojatno uspješni prema drugim istraživanjima, u seksualnoj aktivnosti primjerice (Durexovo istraživanje), i usporedimo to s činjenicom da nam natalitet pada, tu nešto ne štima. Što se događa sa svim tim trudnoćama? Nažalost, osim logike pokazuju to i brojke: broj pobačaja je u porastu.

Podaci nisu idealni ni na europskoj razini: 2008. zabilježeno je tri milijuna pobačaja, što znači da je svaka peta trudnoća završila pobačajem, a svaki sedmi prekid trudnoće odnosi se na djevojke mlađe od 20 godina. U nas 10 posto pobačaja otpada na djevojke mlađe od 19 godina, a kao što znamo, pobačaj nije kontraceptivna metoda.

Zabrinjavajuće je što gotovo svaka treća studentica u Hrvatskoj ne rabi kontracepciju, a polovina spolno aktivnih nikada nije bila na ginekološkom pregledu. Samo 20 posto studenata rabi kondom, a 14 posto ih se oslanja na prekinuti snošaj kao zaštitu od trudnoće (što je sasvim nepouzdana metoda).

Metode kontracepcije

Neupućene, nedovoljno odgovorne ili cure kojima se dogodi da neplanirano zabriju do kraja s nekim, sigurno je razveselila vijest da se od kolovoza i u našim ljekarnama može kupiti postkoitalna kontracepcija, poznatija kao pilula za dan poslije, koja se uzima unutar 72 sata od spolnog odnosa bez zaštite ili kada je neka od primijenjenih metoda zakazala. Pilula sprečava trudnoću u 84 posto slučajeva, s napomenom da je to efikasnija što manje vremena prođe od spolnog odnosa. Uzimaju se dvije doze u razmaku od dvanaest sati, a učinkovitost je i 95 posto uzmu li se tablete unutar prvih 24 sata. Ta hitna kontracepcija može se kupiti samo na recept ginekologa, no nikako ne bi trebala biti opravdanje za rizično seksualno ponašanje, a njezina prečesta uporaba mogla bi poremetiti hormonalnu ravnotežu i menstruacijski ciklus.

Kontracepcija postoji gotovo koliko i ljudski rod, a maštovitost sredstava fascinira i danas, od maslinova ulja, đumbira, umaka tabasco, meda i sokova raznog drveća kojima su žene premazivale vaginu, do bizarnih napitaka. Koristile su se i fizičke barijere, spužvice umočene u ocat ili limunov sok te platneni kondomi koje su poznavali još stari Egipćani. Prvi gumeni kondom izumio je u 19. stoljeću Charles Goodyear. Kontracepcija je danas postala mnogo sofisticiranija i vrlo učinkovita, premda treba napomenuti da nijedna metoda nije sto posto pouzdana. Najčešći razlog tome je ljudski faktor: nepravodobno uzimanje pilula, nepravilno stavljen kondom...

Kontracepcijska pilula
koja se pije 21 dan nakon čega slijedi sedmodnevna stanka vrlo je sigurno sredstvo, s pouzdanošću 96-99 posto, kontracepcijski flaster (mijenja se svaki tjedan, a kao i kod pilula nakon tri tjedna slijedi tjedan pauze) 99 posto, a hormonske injekcije koje žena prima svaki mjesec dana 99 posto su sigurne. Spirala plastični ili bakreni uložak koji liječnik stavlja u maternicu, štiti 98-99 posto. Sigurnost kontracepcijske spužve natopljene spermicidima koju žena stavlja u rodnicu 24 sata prije snošaja mnogo je manja, 75-90 posto, dok je dijafragma (gumena kupola koju također sami umećete) nešto pouzdanija, 85-98 posto. Pouzdanost prirodne metode (izbjegavanje odnosa za plodnih dana) ovisi pak o previše faktora pa varira od 80 do 98 posto, dok se za prekinuti odnos navodi da je vrlo nepouzdan kao metoda kontracepcije.

Za kondom valja reći da je to, premda ne sasvim sigurna zaštita (95-98 posto), ujedno jedino sredstvo koje nas štiti i od spolno prenosivih bolesti. Napokon, da biste bili sasvim zaštićeni, idealna je 'dvostruka nizozemska zaštita'. Ne, nije riječ o šahovskom potezu nego o kontracepciji koja uključuje i kontracepcijske pilule i kondom.