MALI KUĆANSKI TRIKOVI

Koliko god prali svoje kuhinjske krpe, ne možete ukloniti mrlje? Evo kako ćete ih se uspješno riješiti

15.10.2020 u 14:31

Bionic
Reading

Ako muku mučite s pranjem kuhinjskih krpa, uz pomoć ovih savjeta s lakoćom ćete svladati ovaj zamoran kućanski posao i riješiti se tvrdokornih mrlja jednom zauvijek

Bez obzira koliko često peremo kuhinjske krpe, uvijek su prekrivene mrljama. Kako je to moguće? Krpe su obično izrađene od pamuka ili platna koja lako upijaju tekućinu, a upravo to ih čini osjetljivima na mrlje. Srećom, svoje omiljene kuhinjske krpe možete održavati čistima i bez mrlja uz malo više pažnje i truda.

Mrlje na tkaninama poput pamuka i platna lako se uklanjaju. Međutim, na pamučne krpe trebat ćete potrošiti malo više sredstva za uklanjanje mrlja, nego na lanene krpe, obzirom da su pamučne krpe deblje i u sebi imaju više niti.

Prije pranja kuhinjskih krpa, tretirajte mrlje

Ako svoje kuhinjske krpe ne tretirate prije nego što ih operete, time preskačete važan korak. Na mjesta s jačim mrljama od vina ili kave nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja s odjeće, a zatim prelijte izbjeljivač na bazi kisika. Pomiješajte to dvoje s malo vruće vode kako biste stvorili pastu. Primijetit ćete kako mrlja polako blijedi, kako se bude odvajala s tkanine.

Ne koristite papirnate ručnike

Došli ste u iskušenje mrlju prebrišete papirnatim ručnikom? Ne bismo vam to savjetovali. Izbjegavajte koristiti papirnate ručnike prilikom uklanjanja mrlja, jer se mogu otrusiti i ostaviti sitne komadiće papira koji će otežati uklanjanje mrlja. Radije koristite četke u kombinaciji sa sredstvom za mrlje kojima možete iščetkati tvrdokorne mrlje.

Važno je kako perete kuhinjske krpe

Nakon što ste prethodno mrlje natopili odgovarajućim sredstvom, vrijeme je da svoje kuhinjske krpe dobro operete. Namočite krpe u lavor vruće vode (ili u umivaonik). Dodajte izbjeljivač i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon pola sata kuhinjske krpe možete oprati u perilici na visokoj temperaturi, koristeći posebno formuliran deterdžent za tretiranje pamuka i lana.

Pažljivo ih sušite

Kuhinjske krpe možete sušiti na svježem zraku ili na sušilu, no budite oprezni sa sušilicom rublja. Toplina može dodatno stvrdnuti mrlje na tkanini, stoga obavezno provjerite jeste li uklonili sve mrlje s krpa. Ako je mrlja i dalje vidljiva nakon pranja, ponovite postupak.

Očistite mrlje istog trena

Ako ste u stisci s vremenom i ne stignete tretirati jednu po jednu mrlju prije pranja u perilici, uvijek možete u hodu uočiti mrlje i iskorijeniti ih na samom početku, odnosno čim ih primijetite u kuhinji. Mrlju na kuhinjskoj krpi odmah tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja, zatim upotrijebite krpu za čišćenje bez dlačica kojom ćete ukloniti višak vode pa krpu polegnite ravno da se osuši.