UOČI SEZONE

Iskoristite lijepo vrijeme za pranje glomaznih zimskih jakni i uštedite novac na kemijskom čišćenju

09.10.2020 u 13:52

Bionic
Reading

OK, slažemo da dok još uvijek vladaju skoro pa ljetne temperature, nitko ne razmišlja o debelim zimskim jaknama, no zašto ih ne biste oprali dok se mogu brzo i jednostavno osušiti na svježem zraku

Vremenske prilike koje vladaju ovih dana idealne su za sušenje na zraku većih komada poput kardigana, džempera ili jesensko/zimskih jakni koje će nam sigurno trebati u mjesecima koji su pred nama.

Ako ste pospremali ormar i počeli s vraćanjem toplijih komada, zašto ne biste oprali prošivenu jaknu?

Evo savjeta za njezino pranje:

Kako bi se tkanina sačuvala od mogućih oštećenja pri pranju, dobro je zatvoriti sve patentne zatvarače.

Stavite jaknu u vreću za rublje ili jastučnicu i po mogućnosti je operite samu, tako da ima dovoljno mjesta u perilici rublja.

Koristite nježniji deterdžent i obavezno stavite dvije ili tri bezbojne teniske loptice, kako se punjenje jakne ne bi zgrudalo.

Operite jaknu na brzom ciklusu za delikatne tkanine ili na onom namjenjenom pranju vune - dakle na najviše 40 stupnjeva Celzijevih.

Budući da takvi brži ciklusi za pranje osjetljivih tkanina nemaju centrifuge, morate uključiti lagano centrifugiranje nakon ciklusa pranja - no postavite brzinu centrifuge na vrlo nisku razinu, najbolje na 400 ili 800 okretaja.

Osim na svježem zraku, jaknu možete sušiti i u sušilici oko 35 minuta također u 'društvu' nekoliko teniskih loptica.