SAČUVAJTE ZDRAVLJE

Koliko dugo smijete držati hranu u hladnjaku

12.03.2012 u 10:10

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali koliko dugo možete držati hranu u hladnjaku prije nego što se pokvari? Paket mesa, naručena pizza, ostaci od večere, staklenka majoneze – sve te namirnice imaju različit rok trajanja, a važno je znati koliko ih se dugo smije čuvati u hladnjaku i kada ih treba baciti. Inače bi vaš hladnjak, ali i kuhinja, mogli poprimiti najrazličitije neugodne mirise

Na ostatku tjestenine s umakom koja stoji na dnu hladnjaka rastu neobične dlačice? Pitate se je li zadnja kriška pizze još uvijek dobra? Nakon što ste pomirisali ostatak pizze zaključujete da uopće ne miriši loše. U krivu ste! Naime, sve namirnice imaju rok trajanja, a ostaci ručka i večere jako se brzo kvare, pogotovo ako stoje predugo ili nisu ispravno skladišteni. Stoga je vrijeme da se pozdravite ostacima večere otprije nekoliko dana, piše Huffingtonpost.

Svi nastojimo bacati što manje hrane i skromnost je sasvim u redu, no ponekad je najbolje isprazniti hladnjak i baciti sve ostatke ručka, večere te pokvarene namirnice. Naime, način na koji čuvamo hranu za vašu je obitelj jednako bitan kao i pripremanje zdravih obiteljskih obroka. Stoga biste se trebali pridržavati jednostavnih pravila.

Čuvanje hrane u hladnjaku
Juhe i gulaši mogu stajati u hladnjaku tri do četiri dana, a smrznute ih možete čuvati najviše tri mjeseca. Neotvoreni paket hrenovki u hladnjaku će izdržati dva tjedna, a otvoreni upola kraće. Hrenovke možete i smrznuti, no nemojte ih držati u zamrzivaču dulje od dva mjeseca.

Sladoled je siguran u zamrzivaču dva do četiri mjeseca, a majoneza samo dva mjeseca. Vodite računa o tome da sirovo mljeveno meso pripremite u roku od jednog do dva dana otkako ste ga stavili u hladnjak ili ga smrznite na najdulje četiri mjeseca. Kuhana riba će izdržati u hladnjaku tri do četiri dana, a u zamrzivaču najdulje šest mjeseci. Janjeći, svinjeći i goveđi odresci imaju nešto dulji rok trajanja, no nemojte ih čuvati u hladnjaku dulje od pet dana niti smrzavati dulje od godinu dana.

Jaja će izdržati u hladnjaku tri tjedna, a otvoreno mlijeko samo sedam dana

Jaja se tijekom tri tjedna u hladnjaku neće pokvariti, dok će otvorenom mlijeku isteći rok trajanja za sedam dana. Maslac ima rok trajanja od jednog do tri mjeseca, a rok trajanja sira ovisi o njegovoj vrsti. Meki sirevi, poput sira brie, traju svega tjedan dana u hladnjaku, a tvrdi sirevi, kao što su švicarski sir i cheddar, izdržat će tri do četiri tjedna. Slanina može stajati u hladnjaku do sedam dana, a ukoliko je zamrznete, rok će joj je produljiti na mjesec dana. Ostatke naručene hrane nije preporučljivo držati u hladnjaku dulje od tri-četiri dana. Osim toga, da biste se osigurali od kvarenja namirnica, potrebno je redovito čistiti hladnjak te pravilno pospremati hranu.

Temperatura

U hladnjaku održavajte temperaturu oko četiri Celzijeva stupnja ili čak i nižu. Naime, bakterije se uspješno razvijaju na temperaturi između četiri i šezdeset Celzijevih stupnjeva.

Čišćenje

Čim se nešto prolije u hladnjaku, odmah to obrišite. A cijeli hladnjak potrebno je temeljito čistiti svaki tjedan. Za čišćenje je najbolje koristiti otopinu destilirane vode i octa.

Spremanje hrane
Ostatke obroka pospremite u posude s poklopcima - to će spriječiti prolijevanje i kontaminaciju hrane koja bi mogla potaknuti kvarenje. Svi ostaci hrane bi trebali biti spremljeni dva sata nakon kuhanja, a ljeti sat vremena nakon kuhanja.

Hlađenje hrane
Da biste ohladili ostatke hrane prije spremanja u hladnjak, stavite ih u poklopljenu posudu te ih ohladite u hladnoj vodi.

Zagrijavanje

Ostaci hrane od večere ili ručka koje je potrebno zagrijati podgrijavajte na temperaturi većoj od šezdeset Celzijevih stupnjeva.