ZAISTA JE ŠTETAN

Kolesterol je kriv i za neplodnost?

22.05.2014 u 10:16

Bionic
Reading

Imate problema sa začećem? Obavezno provjerite kakav vam je kolesterol. Ako je visok, to bi mogao biti razlog neplodnosti

Poznato je da je kolesterol loš za zdravlje, ali sada je otkriveno i da umanjuje šanse za začeće. Najnovije istraživanje pokazuje da žene s visokom razinom kolesterola u krvi teže ostaju trudne od žena koje imaju normalne razine kolesterola.

U američkom istraživanju sudjelovao je 401 par, a svi oni pokušavali su začeti dijete. Niti jedan par nije imao problema s plodnošću, a dob žene kretala se od 18 do 44 godine.

Tijekom godine dana praćenja parova 347 žena je ostalo trudno, a 54 nisu nikako uspijevale. Krvne pretrage su pokazale da su te žene imale visok kolesterol pa su znanstvenici uočili povezanost između kolesterola i poteškoće sa začećem.

Iako se kolesterol veže i uz debljinu, ovo je istraživanje pokazalo da to ne mora nužno biti tako. Naime većina žena nije imala višak kilograma, ali su imale povišeni kolesterol u krvi.

'Naša otkrića pokazuju da parovi koji žele začeti, a ne uspijevaju, trebaju provjeriti kolesterol. Što je niža razina kolesterola u krvi žene, veće su šanse za trudnoću', istaknuo je Enrique Schisterman, jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju.