slastan miris i divan okus

Kolač od jabuke koji vas neće osvojiti izgledom, ali zato će vas okusom oboriti s nogu

15.02.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Kolači, pite i torte od jabuke jedan su od klasika kada govorimo o desertima. Varijacije su doista brojne, a ono što povezuje gotovo sve recepte s jabukama je slastan miris i divan okus. Baš takav je ovaj kolač koji ćete obožavati pripremati

Pripremljen i samo jednoj zdjeli s vrlo osnovnim sastojcima, ovaj kolač jedan je od onih koji umutite 'na brzinu' dok pripremate ručak, a kasnije tijekom poslijepodneva uživate u slasnim zalogajima. Iako ovaj kolač po pitanju ljepote ne bi ušao u uži izbor, okus mu je nezaboravan. Ostaje svjež i ukusan i nekoliko dana kasnije, ako odmah ne pojedete sve, a priprema mu je o više nego lagana.

Potrebni sastojci:

  • 60-150 g nasjeckanih datulja
  • 120-170 ml likera od jabuke
  • 270 g brašna
  • 400 g šećera
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 3/4 žličice soli
  • 500 g blago kiselkastih jabuka; oguljene, očišćene od jezgre i grubo nasjeckane
  • 115 g otopljenog maslaca
  • 2 jaja, lagano umućena
  • Šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

Otprilike sat vremena prije nego što počnete peći, stavite datulje u manju posudu i prelijte ih likerom od jabuke. S vremena na vrijeme promiješajte i ako se previše 'stegnu' samo dodajte još likera.

Zagrijte pećnicu na160 stupnjeva. Uz pomoć maslaca namastite kalup za pečenje (dimenzija otprilike 33x22x5 cm).

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.

Dodajte nasjeckane jabuke, datulje, otopljeni maslac i jaja. Dobit ćete jako teško, gusto tijesto, ali ne brinite – samo ga dobro izmiješajte.

Tijesto istresite u pripremljen kalup, stavite na rešetku u sredinu pećnice i pecite jedan sat. Je li gotovo provjerite zabadanjem čačkalice u sredinu kolača – ako je malo gnjecavo, pecite još 5 do 10 minuta.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Vrlo je ukusan poslužen topao ili hladan, a svaku odrezanu krišku ukrasite šećerom u prahu.