RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Koji je najbolji način za pripremanje piletine?

24.12.2012 u 09:14

Bionic
Reading

Za piletinu nije potreban poseban uvod. Jedna je od najraširenijih namirnica i zasigurno jedna od najpopularnijih zbog cijene, ali i nutritivne vrijednosti. Jede se na svim kontinentima, a na svijetu je 2003. godine bilo čak 24 milijarde pilića. Impresivno. Na svijetu je piletine više no i jedne vrste peradi

Najraširenija je domaća životinja, što zbog mesa, ali i zbog jaja. Priča o piletini počinje jako, jako čudno. U početku su se uzgajale indijske pasmine, i to isključivo za borbe pijetlova. Malo se pažnje obraćalo na meso i jaja. Primjerci žive od pet do 10 godina, ovisno o pasmini.

Najstarija koka koja je zveknula imala je 16 godina, i to od zastoja srca. Bar tako kaže 'Guinnessova knjiga rekorda'. Zanimljivo je da imaju takozvan 'red pijetla', vrlo jasnu hijerarhijsku podjelu unutar zajednice. Ne moram ni govoriti tko je tu glavni. Kukurikanje pijetla je teritorijalni znak drugom pijetlu, a koke su glasne kada izlegnu jaja, zovu piliće, ali i kada osjete opasnost.

No dosta priče o kokoši i jajetu. Idemo malo na gastronomiju. Danas je sve manje koka iz organske proizvodnje, a sve više ih se uzgaja u tvorničkim uvjetima te vakumira i šalje na police supermarketa. Poznajem nekoliko kumica na placu koje mi nabavljaju organsku, kukuruzom hranjenu perad, ali takva se perad ipak mora pripremati drugačije da bi bila sočna. Uz perad ide praktički sve. Od gljiva, povrća, tjestenine, riže, do bezbroj varijanti začinskog bilja, thai kombinacija, curry varijanti, pa čak, u Turskoj, i slatka iznenađenja.

Osobno, ja obožavam kokicu sa što manje intervencija. Pečenu, sa zrnom soli i hrskavom kožicom. Za mene, nema bolje od toga. Također, kada je pečena, više uživam u tamnom, masnijem mesu, batku, zabatku, krilcima, dok prsa preferiram peći u komadu da zadrži sočnost budući da je bijelo meso vrlo lako presušiti.

Od bijelog mesa inače se radi i farce koji je sastavni dio terina. Od piletine su posebno cijenjeni temeljci i vrlo je popularna u fast food segmentu, što zbog cijene, što zbog brzine pripreme. Može se puniti, odkoštiti i zarolati, peći, kuhati, dinstati, pohati. Jedna je od najzahvalnijih namirnica, a meni spada u sam vrh onoga što volim pripremati kod kuće.

Eksperimentirajte piletinom, probajte ju sa sojinim umakom i medom, s korijanderom, kokosovim mlijekom u crvenom curry umaku. Istražujte, s piletinom se može svašta.

Zdravo pile
Zdravo pile, ime jela, ne jaransko dobacivanje:)

Potrebni sastojci:

1 pile
2 luka srebrenca
Špek
Sol
Papar
Lovor
1 žlica maslaca
1 žlica meda
1 žlica senfa
Sok 1 naranče

Pile se podveže konopom, i to na način da mu se krilca izvrnu na unutarnju stranu i podvežu te se batci približe prsima. Zatim se ostavi na sobnoj temperaturi, posoli, te se stavi peći na 200 stupnjeva bez ulja. Ukoliko imate majčine dušice, stavite malo gore.

Zdinstajte zdravoseljački luk i špek, dodajte lovora i začinite. Na kraju umiješajte malo maslaca za okus i kremoznost. U zdjelicu staviti med, senf i narančin sok, začiniti soli i paprom te poslužiti uz narezanu pečenu kokoš i prilog od luka i špeka.