RIJEŠENA DILEMA

Koje je idealno vrijeme za sterilizaciju mačke?

20.07.2015 u 17:03

Bionic
Reading

Ni vlasnici mačaka ni stručnjaci ne slažu se uvijek oko toga u kojoj je dobi najbolje sterilizirati, odnosno kastrirati mačku – prije prvog tjeranja, poslije prvog tjeranja, prije pokazivanja znakova teritorijalnosti, nakon što prvi put obilježi teritorij, prije ili poslije prvog legla itd. Konačno imamo pravi odgovor!

Kako su odgovori veterinara vrlo često različiti po pitanju sterilizacije/kastracije mačaka, ekipa Mačkarice kontaktirala je s nekoliko različitih stručnjaka za to područje. Odgovorima su se priključili Veterinarska ambulanta Peroković, Specijalistička veterinarska praksa At Vet, Veterinarska ambulanta dr. Janković iz Osijeka te stručnjaci Klinike za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Odgovori stručnjaka ukratko izgledaju ovako:

Kastraciju/sterilizaciju je moguće vremenski obaviti neovisno o starosti mačke, ali sterilizacija ženki prije prvog tjeranja ima kao prednost smanjenje mogućnosti nastanka tumora mliječne žlijezde, u mačaka u većini slučajeva zloćudog. Kastraciju je isto tako poželjno napraviti relativno rano, u dobi od šest do sedam mjeseci, zbog sprečavanja eventualnog obilježavanja teritorija urinom, u mužjaka izrazito jakog i neugodnog mirisa, a ako ga kastriramo u navedenom periodu, vrlo vjerojatno neće nikad razviti naviku obilježavanja teritorija urinom.

Sterilizacija/kastracija u ranoj dobi ima više prednosti jer preveniramo tumore, loše navike (uriniranje), bijeg od kuće te zarazne bolesti koje je vrlo lako dobiti u prvom spolnom odnosu.

Mirjana Lukić Katić, vet. teh.
Veterinarska ambulanta Janković

Sterilizaciju/kastraciju je najbolje napraviti neposredno prije prvog tjeranja, tj. s oko pet do šest mjeseci, kad mačići otprilike postaju spolno zreli. Ta je dob najbolja zato što je sama operacija najmanje invazivna (kod ženki se radi samo ovarioktomija jer ne postoje šanse da se parila, a mogućnost patoloških promjena na reproduktivnim organima gotovo je nepostojeća) dok je kod mužjaka to dob u kojoj vjerojatno još nisu počeli s tjeranjem i svime što ono nosi sa sobom (markiranje teritorija, bespotrebno parenje i tučnjave). Također, kod ženki se ranom sterilizacijom uklanja ili drastično smanjuje pojava određenih bolesti koje su primarno hormonski uvjetovane.

Irina Kovačević, dr. vet. med. i spec. univ. mag.
Specijalistička veterinarska praksa At Vet

Ženke se mogu početi tjerati već od četvrtog do petog mjeseca, što znači da mogu ostati skotne. Tako malen organizam nikako nije spreman iznijeti graviditet u potpunosti, omaciti zdravo leglo i biti spreman za majčinstvo. Uspoređujući to s kastracijom odraslih mačaka, zahvat koji se provodi kada imaju četiri, pet mjeseci jednostavniji je, sigurniji i brži, mačka se oporavi puno brže (drugi dan) i manje su moguće komplikacije.

Kod mužjaka je to malo drugačije s obzirom na to da su im u razvoju mišićno-koštanog sustava potrebni testisi jer proizvode testosteron, bitan za to. Dakle, za mužjaka bi poželjno vrijeme kastracije bilo oko osmog mjeseca, osim u slučaju kada se mačak počne vrlo rano nepoželjno ponašati (uriniranje po stanu, zavijanje noću, lutanje itd.), a tada se preporučuje kastracija i u ranijoj dobi, uz napomenu da bi mačak mogao biti malo manje razvijen, tj. sitnije građe.

Luka Peroković, vet. teh.
Veterinarska ambulanta Peroković

Mačke se mogu kastrirati u svakoj dobi ako su zdrave. Ako se mačke na koriste za rasplod, preporuka je kastrirati ih prije prvog tjeranja, u dobi od pet do šest mjeseci. Ako se koriste za rasplod, preporučljivo ih je kastrirati neposredno nakon završetka rasplodnog vijeka. Ranom kastracijom potpuno se uklanja mogućnost neplaniranog okota i neželjenih mačića. Smanjuje se i rizik od pojave težih, često fatalnih bolesti poput pijometre i tumora mliječne žlijezde, iako je navedena prevencija manje izražena nego kod kuja, u kojih su češće navedene bolesti. Kastracijom se preveniraju ozljede vezane uz agresivno i teritorijalno ponašanje mužjaka, čime im se omogućuje dulji i kvalitetniji život. Kastrirane mačke i mačori manje su skloni skitnji, pa su time i manje ugroženi od opasnih zaraznih bolesti poput FIV-a i FeLV-a.

Stručnjaci Klinike za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu

Članak i odgovore stručnjaka u cijelosti pročitajte na stranici Mačkarice