OTKRIVAJU ONI KOJI ZNAJU

Koja je tajna uspješnog braka?

15.10.2010 u 07:18

Bionic
Reading

Kako brak održati uspješnim? Odgovor na to pitanje najbolje znaju oni koji su u sretnom braku već godinama, a neki od njih svoje su savjete rado podijelili sa svima onima koji još uvijek pokušavaju otkriti u čemu je ključ bračne sreće

Nažalost, u suvremenom svijetu razvodi su svakodnevica. Ipak, još uvijek postoje brakovi koji dobro funkcioniraju. Koja je njihova tajna uspjeha? Otkrivaju oni koji tu tajnu žive.

Uz malo truda brak može biti sretan
Podsjetite se bračnih zavjeta
'Mi smo naše bračne zavjete koje smo izrekli na vjenčanju pred bogom i pred ljudima shvatili ozbiljno. Naučili smo da se ne svađamo oko malih i često nebitnih stvari. Većina ljudi ne razumije što znači obvezivanje i odgovornost prema braku te često biraju najlakše rješenje, a to je bijeg od braka i problema', istaknuo je bračni par koji je svoje zavjete izrekao prije punih 27 godina.

Ključ je u smijanju

'Smijeh je najvažnija stvar koja održava naš brak i zajedništvo. Na neki je način ljepilo koje nas neprestano spaja. Život je puno zabavniji kada ga dijelite s nekim koga volite i tko voli vas. Takav život treba ispuniti smijehom. Mi to redovito činimo i uživamo u našim malim šalama', otkrio je par koji ima tri godine bračnog staža.

Izlazite na ljubavne spojeve
'Nemojte prestati izlaziti na ljubavne spojeve samo zato što ste se vjenčali. Izlazite redovito na romantične večere sa svijećama i darujte si cvijeće. Neka sve bude kao na početku veze pa neće nestati ni onaj osjećaj uzbuđenja. Nemojte dopustiti da vam sve bude važnije od braka – karijera, djeca i druge svakodnevne stvari. Budite jedno drugom uvijek na prvom mjestu', savjetuje bračni par koji je zajedno u braku šest godina.

Iskrena komunikacija
'Otvorena i iskrena komunikacija vodi do kvalitetnijeg seksualnog života koji je iznimno važan za održavanje funkcionalnog braka. I istraživanja pokazuju da bračni parovi koji prakticiraju iskrenu i otvorenu komunikaciju imaju bolji seksualni život. Dakle, kvalitetna komunikacija u mnogočemu pomaže održavanju sretnog braka', smatra par koji je u braku 11 godina.

U krevet pomireni
'Normalno je da se u braku događaju svađe, ali ne dopustite da to poprimi velike razmjere pa da svađu nosite i u krevet na spavanje. Bez obzira na to koliko se tijekom dana svađali, raščistite stvari prije odlaska na spavanje. Dajte si poljubac za laku noć i lezite u krevet pomireni. Dugotrajna ljutnja je besmislena', tvrdi par koji je u braku devet godina.