IZBJEGNITE GREŠKE

Koja je tajna finog pire krumpira?

03.09.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Postoji li jednostavnije jelo od pire krumpira? Teško, složit će se mnogi, no činjenica je da prilikom pravljenja pire krumpira niz stvari može poći krivo

Pire krumpir vam baš nije ukusan ili je pak ljepljiv i stvrdnu? Ništa čudno – naime, prilikom pravljenja pire krumpira postoji čitav niz stvari koje mogu poći krivo. Slijede najčešće greške zbog kojih ne uspijevate napraviti sjajni, mekani i pahuljasti krumpir.
Koristite samo jednu vrstu krumpira. Za pire je najbolje koristiti mješavinu voštanog krumpira i krumpira bogatog škrobom. Naime, škrob će sjajno upiti maslac, vrhnje ili mlijeko te daje pahuljastu strukturu. Voštani krumpir ima sjajan okus, no ako koristite samo njih, pire će biti gnjecav, bonappetit.com

Ne perete krumpire. Možda se čini suvišno ponavljati, no neki ljudi krumpire ogule, ali ih ne operu nakon toga. Ne zaboravite, krumpiri su prljavi, stoga prije miješanje krumpira, svakako svaki pojedini krumpir dobro operite pod vodom.

Krumpire stavljate u vruću vodu. Ako kockice krumpira ubacite u lonac kipuće vode, u tom slučaju vanjska strana krumpira će prekuhati, a unutarnji ostati polusirov. Prilikom kuhanja krumpira važno je da se svaki komad krumpira jednako skuha. Stoga je najbolje narezane kockice krumpira staviti u lonac, preliti hladnom vodom, a zatim stavite kuhati.

Ne solite vodu. Baš kao i tjestenina, krumpiri upijaju vodu i sol, stoga, ako želite ukusan pire, obavezno posolite vodu prije kuhanja.

Prekuhavate krumpir. Ako pretjerujete s kuhanjem, krumpir će se vrlo lako raspasti i pire će biti gnjecav. Radije krumpir kuhajte na srednje jakoj vatri, tako se neće raspasti te će se ravnomjernije skuhati.

Gnječite mokri krumpir. Vodenasti pire – može li gore od toga. Nakon kuhanja krumpir je vrlo važno dobro ocijediti. Najbolji način je krumpir istresti u cjedilo i nakon toga vratiti ga u lonac i ponovno na nekoliko minuta vratiti na vatru kako bi se 'osušio'. Kada rubovi krumpira pobijele, krumpir je posve suh i spreman da od njega napravite pire.

Koristite pogrešan alat. Mekani i pahuljasti pire možete dobiti samo ako pravilnim alatom gnječite krumpir. Stoga, izbjegavajte vilice i žlice i kupite pravu gnječilicu za krumpir.

Koristite hladno mlijeko. Ako u pire ulijete mlijeko koje ste netom prije toga izvadili iz hladnjaka, pire ćete uništiti. Preko vrućih krumpira prelijete toplo mlijeko koje ste prije toga kratko zagrijali na štednjaku.

Koristite topao maslac. Kada maslac rastopite, dolazi do razdvajanja masnoća. Ako pak u pire stavite hladan maslac, on će se topiti u cjelini i distribuirati masne i mliječne suhe tvari ravnomjerno.