AMERIČKA STUDIJA

Kod krapinskog pračovjeka otkriven najstariji slučaj karcinoma

06.06.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Fosil neandertalca iz Krapine star 120.000 godina otkrio je tajnu američkim istraživačima Sveučilišta u Kanzasu: bolovao je od raka kostiju

Ovo je otkriće najstarija potvrda maligne bolesti kod ljudskih fosila. Do sada je najraniji primjerak raka bio identificiran iz drevnih ostataka egipatske grobnice za koje se procjenjuje da su stari između tisuću i četiri tisuće godina.

Fosilizirano rebro krapinskog pračovjeka iskopano je u plitkoj spilji u Krapini, u kojoj je pronađeno gotovo 900 ostataka kostiju i kamenog oruđa. Tumor je potvrđen rendgenskim snimkama i CT-om. Nažalost, arheolozi nisu uspjeli izvući DNK iz ostataka krapinskog rebra.

'Neke osobe smatraju da je rak suvremena bolest, ali postoje dokazi iz fosila, kostiju i mumija da je stara tisućama godina. Ovo je najstariji tumor pronađen kod ljudskog fosila, a pokazuje kako život u relativno nezagađenom okolišu ne znači nužno zaštitu od malignih bolesti, čak i ako ste neandertalac star 120.000 godina', izjavio je antropolog David Frayer, voditelj studije objavljene u časopisu PLOS One.

Članak u cjelosti možete pročitati na ordinacija.hr.