važan je tajming

Ključno za raskošan cvat: Ovo je sve što trebate znati o pravilnoj rezidbi lavande

29.07.2023 u 16:08

Bionic
Reading

Lavandu nikako nemojte orezivati prije kasnog ljeta ili rane jeseni jer će to naštetiti njenom rastu, napominju stručnjaci

Orezivanje lavande ključan je korak potreban za njen raskošan rast, a u praksi je vrlo jednostavan. Ipak, postoji nekoliko grešaka koje vrijedi izbjeći kako svom predivnom ljubičastom grmu ne biste naštetili i usporili njegov cvat.

Rezidba lavande vrši se jednom godišnje. Njome se sprečava nastanak drvenastih stabljika i prerano sušenje, a stručnjaci savjetuju kada i kako pravilno obaviti ovaj bitan vrtlarski zahvat.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Rezidba u kasno ljeto ili ranu jesen

'Mnogi se orezivanja lavande prihvaćaju već u proljeće, no to je greška. Preporučeno doba je kasno ljeto ili rana jesen, kada završi cvat. To je najbolja prevencija drvenastih stabljika i zdravog rasta narednog proljeća', poručili su eksperti iz Lavender Backyard Gardena za Express.

Naime, orezivanje u ranije doba godine može naštetiti rastu i smanjiti broj cvijeća te povećati stvaranje drvenastih stabljika koje onemogućavaju cvat u središtu grma.

Uklonite uvenule cvjetove

Koristite škare za orezivanje kako biste uklonili sve vrhove stabljika na kojima raste cvijeće, režući povrh prvog lišća.

Tako će biljka imati više hranjivih tvari za zdrave stabljike i rasti još raskošnije jer neće trošiti energiju na ocvalo cvijeće.

Odrežite stabljike

Nakon što uklonite uvenulo cvijeće, oštrim škarama odrežite stabljike za otprilike trećinu do polovicu njihove duljine. Pripazite da režete točno iznad niza lišća jer će to pomoći biljci zadržati oblik te potaknuti novi rast.

Nemojte rezati sve drvenaste stabljike

Vrtlari trebaju izbjegavati pretjerano rezanje drvenastih stabljika biljke jer to može prouzročiti štetu i smanjiti njen životni vijek. Umjesto toga, treba se usredotočiti na pravovremeno ravnomjerno rezanje, kao što je navedeno u prethodnom koraku, savjetuju stručnjaci.

Uvenule stabljike u potpunosti uklonite

Za razliku od drvenastih stabljika koje se režu iznad lišća, potpuno uvenule dijelove biljke vrijedi ukloniti što bliže korijenu kako ne bi crpili energiju i nutrijente potrebe za razvoj čitavog grma.