SVE JE U OBLIKOVANJU

Keksi s komadićima čokolade bit će finiji nego ikad uz ovaj jednostavan trik

21.10.2025 u 13:37

Bionic
Reading

Keksi s komadima čokolade mnogima su omiljeni desert i dodatak kavi ili čaju, a ako želite da vam baš svaki put ispadnu jednako dobri poput onih iz slastičarne, slijedite ove trikove

Ako volite kekse s komadićima čokolade, vjerojatno ste se barem jednom zapitali zašto oni iz vaše pećnice ne izgledaju kao oni iz slastičarne. Čak i kada je okus savršen, keksi često ispadnu spljošteni i previše hrskavi. No, postoji jednostavan trik koji će promijeniti način na koji pečete zauvijek.

Tajna je u oblikovanju tijesta

Popularna slastičarka i autorica brojnih kuharica, Sally McKenney, otkrila je tehniku oblikovanja koja kekse čini debljima i rustikalnijima.

Umjesto da tijesto oblikujete u savršene kuglice, probajte ga formirati u nepravilne, 'kvrgave' cilindre. Upravo takav oblik sprječava da se tijesto previše raširi tijekom pečenja, a keksi dobiju onu poželjnu naboranu površinu i izgled kakav viđamo u vitrinama slastičarni.

Trikovi za ukusnije keksiće

McKenney naglašava i važnost nekoliko dodatnih koraka:

  • više smeđeg šećera – daje tijestu bogatiju boju i karamelasti okus
  • soda bikarbona – pomaže ravnomjernom tamnjenju i stvaranju hrskavih rubova
  • hlađenje tijesta – obavezno je, jer ohlađeno tijesto sporije se širi u pećnici i keksi ostaju deblji
  • dodatni komadići čokolade na vrhu – pritisnite nekoliko čokoladnih kapljica na još vruće kekse čim ih izvadite iz pećnice; izgledat će profesionalno i neodoljivo

Rezultat? Keksi su hrskavi izvana, a iznutra mekani i žvakasti, s bogatim okusom karamele. Uz to, izgledaju točno onako kako ste uvijek željeli – kao da ste ih kupili u najboljoj pekarnici u gradu.

Sastojci:

225 g maslaca (otopljenog i ohlađenog)

  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 250 g komadića čokolade

Priprema:

U zdjeli pomiješajte otopljeni maslac sa smeđim i bijelim šećerom. Dodajte jaja i vaniliju te dobro izmiješajte. U drugoj zdjeli sjedinite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Postupno dodajte u mokru smjesu.

Umiješajte komadiće čokolade, ali ostavite šaku sa strane za kasnije ukrašavanje. Stavite tijesto u hladnjak na najmanje 30 minuta.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Hlađeno tijesto oblikujte u cilindrične, nepravilne oblike, a ne u kuglice, i posložite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C oko 10–12 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju.

Odmah nakon pečenja utisnite nekoliko dodatnih komadića čokolade na vrh svakog keksa. Ostavite da se malo ohlade, ali uživajte dok su još topli.