ŽENSKI UŽITAK

Kakve tajne skriva orgazam?

18.04.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Gledajući ženski mozak za vrijeme orgazma, Komisaruk je vidio da 80 od 80 različitih područja u mozgu doseže svoju maksimalnu aktivnost

Nakon dugo godina pokušaja otkrivanja tajne ženskog orgazma, znanstvenici su došli do zaključka da je sve u našim glavama

- i to doslovno. Sve je više dokaza koji upućuju na to da seksualna disfunkcija žena zapravo i ne postoji te da se problem gotovo uvijek skriva u glavi.

Priznati znanstvenik Barry Komisaruk i njegov tim istraživača sa Sveučilišta Rutgers dugo su vremena proučavali ženski orgazam, nadajući se da će konačno otkriti skrivene tajne vrhunca ženskog užitka, piše Livescience.com. Glavni zadatak im je bio da otkriju je li ženska seksualna disfunkcija stvarna bolest.

Aktivnost mozga za vrijeme orgazma

Kayt Sukel javila se za dobrovoljno masturbiranje pod nadzorom magnetske rezonance i Komisarukovih znanstvenika. Oni su bili zaduženi za praćenje moždane aktivnosti za vrijeme njezina orgazma. Sukel je bila iznimno zadovoljna svojim seksualnim životom sve do rođenja djeteta. Nakon toga njezin je libido nestao, a s njim i njezin brak. Postala je odlučna da dozna kako ljubav i požuda utječu na mozak. Njezina knjiga 'Dirty Minds: How Our Brains Influence Love, Sex and Relationships' istražuje ideju da je zapravo mozak ženski najjači seksualni organ! 'Odgovor bi se mogao kriti u iskušavanju nečeg novog, otvorenosti i sposobnosti za komunikaciju. Znate, izlazak iz vlastite zone ugode', kaže Sukel.

Gledajući ženski mozak za vrijeme orgazma, Komisaruk je vidio da 80 od 80 različitih područja u mozgu dosežu svoju maksimalnu aktivnost. 'Orgazam je jedan od najvažnijih i potpuno sveobuhvatnih fenomena u mozgu. Jedina druga pojava za koju se zna da uzrokuje takvu aktivnost u mozgu je epilepsija', rekao je poznati znanstvenik.


Za ženski orgazam ključan je mozak
Orgazam je užitak

Komisaruk se nada da će pronaći valjani odgovor na nedostatak seksualne želje kod žena, posebno kod onih koje ne doživljavaju orgazam. Naime, želja se donekle može riješiti medikamentima, ali to ne pomaže orgazmu. 'Svrha orgazma je užitak. Dakle, kroz užitak nastavljamo vrstu. Samim time što je orgazam užitak znači da ga prate iznimno važni psihološki procesi', kaže Komisaruk.

I opet, kažu znanstvenici, dolazimo do mozga koji je očito ključan organ za seks i orgazam, posebno kod žena. 'Seks je vrlo važan. Moramo se osloboditi anksioznosti i rastresenosti koja se katkada veže uz seks. Kada je ljudima neugodno razgovarati o seksu, kada se ne osjećaju dobro u svojim tijelima i kada općenito nisu zadovoljni sobom, teško da će uživati u seksu. Dakle, taj nekakav sram treba prerasti jer on može biti dio uzroka zbog kojega neke žene ne mogu doživjeti orgazam', ustvrdila je znanstvenica Nan Wise, suradnica Barryja Komisaruka.

Sve je više istraživanja koja pokazuju da je mozak ključni organ u ženskoj seksualnosti, posebno kada je riječ o orgazmu. Drugim riječima, seksualni problemi žena najčešće traže psihološka rješenja, a ne tretiranje raznim medikamentima.