DORUČAK JE VIŠE OD OBROKA

Kakve su jutarnje prehrambene navike hrvatskih školaraca

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 13.02.2018 13:48
  • Objavljeno 13.02.2018 u 13:48
Anja Alavanja, Nenad Bratković, Elena Wolsperger Dolezil i Tihana Koren

Anja Alavanja, Nenad Bratković, Elena Wolsperger Dolezil i Tihana Koren

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Istraživanje provedeno krajem prošle godine o jutarnjim prehrambenim navikama osnovnoškolaca i njihovih obitelji pokazalo je kako tek 24 posto obitelji zajednički doručkuje svaki dan, dok vikendom to čini samo 41 posto ispitanika. Dukat je stoga u utorak predstavio projekt 'Doručak je više od obroka' koji ima za cilj poticanje zdravih navika i oživljenje rituala zajedničkih obiteljskih doručaka

Istraživanjem prehrambenih navika, koje je proveo Dukat, bilo je obuhvaćeno 4.700 učenika osnovnih škola diljem Hrvatske koji su zajedno sa svojim roditeljima odgovarali na anketna pitanja vezana uz njihove jutarnje prehrambene navike.

Utvrđeno je kako 90% školaraca doručkuje svaki dan. Ipak, kod starijih osnovnoškolaca (od 5. do 8. razreda) uočava se češće preskakanje obroka pa njih 84% doručkuje svaki dan. Za doručak kod kuće školarci dominantno doručkuju pahuljice s mlijekom ili jogurtom (57%) a potom kruh s mliječnim namazom (36%). Voće doručkuje tek 16% ispitanika, jaja 32%, a ispitanici nisu naveli povrće kao sastavni dio doručka. Od mliječnih proizvoda najčešće se tijekom doručka konzumira mlijeko (82%), namazi (50%), jogurt (45%) te maslac i svježi sir.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dukat

Nutricionist Nenad Bratković, ujedno suradnik na ovom projektu, smatra kako je doručak uistinu najvažniji obrok u danu s aspekta funkcioniranja metaboličkih procesa kod djece i roditelja. Hranjiva struktura obroka u doručku je važna, a Bratković ističe kako u prvom planu ne bi trebale biti kalorije koje djetetu daju samo energiju, već je važno što je u tom energetskom unosu u obroku.

'Unos kvalitetnih namirnica koje sadrže proteine, zdrave masti i vlakna treba biti imperativ za doručak, a ne primarno kruh, slatki namaz, industrijske paštete ili zaslađene žitarice. Razlog tome je utjecaj hrane na stabilnost šećera (glukoze) u krvi koja potom utječe na produktivnost, signale gladi (sitosti), koncentraciju i usredotočenost u školi. Prikladno povrće, voće (naročito ono bobičasto), u kombinaciji s orašastim plodovima, avokadom, jajima, prikladnom ribom (zdravi namazi) te sirevi i fermentirani mliječni proizvodi trebaju biti u prvom planu za doručak', izjavio je magistar nutricionizma Nenad Bratković.

Psihologinja i psihoterapeutkinja Tihana Koren, suradnica na projektu, istaknula je kako 'redovnim zajedničkim obrocima, posebno doručcima, kod djece razvijamo osjećaj pripadnosti, prihvaćenosti i sigurnosti koji su temelj za stvaranje bliskih odnosa s drugima, razvoja dobre slike o sebi i kvalitetnog socio-emocionalnog razvoja u cijelosti, stoga podatak dobiven istraživanjem o tek 24% obitelji koje zajednički doručkuju svaki dan i samo 41% obitelji koje zajednički doručkuju vikendom zapravo nije dobar'.

'Projekt 'Doručak je više od obroka' pokrenuli smo u suradnji sa stručnjacima, s ciljem pokretanja promjena koje će nas dovesti do zajedničkih jutara kakva djeci trebaju. Pripremili smo i priručnik i mrežne stranice www.DorucakJeViseOdbroka.hr s mnoštvom stručnih saznanja o važnosti redovnih obiteljskih doručaka za pravilan fizički i emotivan rast i razvoj djece te s nizom korisnih savjeta za uvođenje postupnih promjena u jutarnju rutinu, a potaknuti provedenim istraživanjem među osnovnoškolcima o jutarnjim prehrambenim navikama', istaknula je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!