BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Kako zaštiti ljubimca od ljetnih vrućina

12.07.2016 u 21:35

Bionic
Reading

Ljeto je tu i sigurni smo da lepeze, klima uređaji i ventilatori rade na veliko, no nadamo se kako niste zaboravili i na svoje ljubimce. I oni moraju biti sigurni od ljetnih vrućina

Iako su sva živa bića osjetljiva na vrućinu, naši ljubimci ne znaju nam reći da su žedni ili da ih jastučići na šapama peku dok hodaju po ulici, pa valja obratiti pažnju na to da i životinjama ljeto prođe ugodno.

Mogući simptomi sunčanog udara kod pasa su crvenilo u ušima i na jeziku, gusta ljepljiva slina, povraćanje, vrlo ubrzano disanje i glasno dahtanje, te proljev. Sklonite svog ljubimca sa Sunca tijekom nepodnošljivih temperatura. Pronađite mu mjesto u hladu i dajte mu veliku zdjelu vode. Voda ne treba biti hladna.

Psi se ne znoje (osim u području njuške i kroz šape), već disanjem reguliraju svoju tjelesnu temperaturu. Pseća normalna tjelesna temperatura je oko 38 Celzijevih stupnjeva. Na oko 41 Celzijevog stupnja psu je život u opasnosti.

Psi koji pate od srčanih problema, viška kilograma ili su stariji imat će dodatne probleme tijekom ljeta. Pasmine koje će također više patiti tijekom vrućina su one koje imaju spljošten nos poput buldoga i mopsa, te bernardinci i ši-cui.

Najvažnije je po ljeti pobrinuti se da vam ljubimac uvijek ima zdjelicu punu vode. Nemojte šetati psa po najvećoj vrućini jer će dobiti opekline na jastučićima. Šećite ga rano ujutro i kasno navečer.

Skraćivanje dlake pomaže, no ne skroz do kože. Psi moraju imati dlaku kako bi se zaštitili od Sunčevih zraka.


Ne dozvoljavajte svojem ljubimcu da po ljeti pretjeruje s aktivnošću i nikad mu tijekom velikih vrućina ne stavljajte brnjicu jer se neće moći rashladiti dahtanjem.

Glavno pravilo je da nikad ne ostavljate zatvorenog psa u automobilu po ljeti. Čak niti ako je auto u sjeni, a vas neće biti samo par minuta. Unutrašnjost auta može se za tren nevjerojatno zagrijati i doslovno usmrtiti vašeg ljubimca.

U slučaju da sumnjate da vam pas već pati od sunčanice, odvedite ga u hlad, cijelog ga smočite, usmjerite ventilator na njega. Nemojte koristiti led ili vodu koja je prehladna – ne želite ga prenaglo ohladiti. Dajte mu zdjelu punu vode koja je sobne temperature. Jednom kad mu život više nije u opasnosti, odvedite ga veterinaru kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Mogući problemi nakon sunčanice su dehidracija, problemi s bubrezima i radom srca.

Još jedna opasnost tijekom vrućina je i vlaga u zraku. Životinje pojačano dišu kako bi izbacile vlagu iz pluća te tako snizile svoju tjelesnu temperaturu. Ako je vlaga u zraku jako visoka, neće se lako moći ohladiti.

Neki ljubimci po najjačem suncu ne mogu napustiti svoj dom bez zaštitnog faktora specijalno napravljenog za životinje. Uglavnom su to kratkodlake pasmine.

Ukratko, nemojte sa psom izlaziti iz kuće po najvećoj vrućini, a kad ga vodite u šetnju, obavezno ponesite flašicu s vodom.