KORISNI SAVJETI

Kako uspješno pobijediti zimsku depresiju

24.11.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Brrr, baš je zahladilo! Pogled kroz prozor nije vam nimalo po volji i najradije bismo se povukli u neke toplije krajeve dok ne otopli. No budući da to nije moguće, prisjetili smo se nekoliko načina da prebrodite hladnoću i loše raspoloženje

Naravno, kad se vani temperature spuste ispod ništice, a dan je sve kraći, raspoloženje je rijetko kome na visokoj razini. Vjerojatno biste najradije cijele dane proveli u kući, ispred TV-a, gledajući filmove ili družeći se s prijateljima na Fejsu.

Ipak, pretjerani boravak u zatvorenim prostorima nije najbolje rješenje protiv depresije u hladnim danima jer postajete sve umorniji, bezvoljniji, deprimiraniji, teško se budite i ukratko ništa vam se ne da.

Depresija u hladnijim danima nije ništa nepoznato! Stručnjaci kažu da je glavni uzrok smanjena količina dnevnog svjetla tijekom jeseni i zime. Dokaz tome su i statistike koje govore da je takva sezonska depresija češća na dalekom sjeveru nego u umjerenom pojasu.

Boravak u zatvorenom prostoru s premalo svježeg zraka, centralno grijanje, smanjena rekreacija, teža hrana samo su neki od uzroka umora i gubitka volje u zimskom periodu.

Ako ste i sami bezvoljni i deprimirani, morat ćete se malo aktivirati i boraviti na otvorenom.

Dogovorite se s prijateljem ili prijateljicom pa npr. jedan dio puta do škole ili nakon škole propješačite – osjećat ćete se puno bolje, a i malo ćete se razgibati. Prošećite se svaki dan ili ujutro napravite seriju vježbi u prozračenom prostoru što je odličan način da se razbudite i krenete u novi dan dobre volje i puni elana. Umjesto zagušljivim javnim prijevozom (gdje se ionako tiska gomila mrzovoljnika) pješice pređite neku relaciju, bit će vam se teško odvažiti, no nećete žaliti jer fizička aktivnost je u hladnijim danima itekako dobrodošla.

Umjesto kave radije se odlučite za napitke bez kofeina, poput biljnih čajeva (kamilica, rooibos, menta, kopriva). Također izbjegavajte alkohol koji može samo pojačati negativne emocije, iako vam se u prvi tren može učiniti da će vas oraspoložiti.

U hladnijim danima, bitna je pravilna prehrana, zato pojačajte unos žitarica, riže ili tjestenine što može povisiti razinu serotonina u organizmu. Omega-3 masne kiseline, koje nalazimo u plavoj ribi, orašastim proizvodima također podižu raspoloženje i ublažavaju depresivna stanja.

Zato, nemojte bezvoljno utonuti u zimski san, već dobro ubundani i osvježeni s kul modnim detaljima poput kapa, šalova ili rukavica s kojima uvijek možete začiniti zimski imidž, a bez da opustošite kasicu prasicu te oboružani pozitivnim stavom, krenite u borbu protiv zimske depre.