ISTRAŽIVANJE

Kako tinejdžeri doživljavaju seksualnost

25.06.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Veliko istraživanje na 1.216 tinejdžera u Kanadi koje je nedavno objavljeno, a tiskano je na čak 52 stranice, detaljnije je pokazalo kako današnji tinejdžeri doživljavaju seksualnost i sva pitanja vezana uz nju

Dobra je vijest ta da je 92 posto tinejdžera prošlo ili prolazi određenu seksualnu edukaciju, najčešće u školi. No čak 82 posto izjasnilo se da nikada ni od koga ne traži savjet ako ih muči nešto seksualne prirode. Pri tome se, dakako, misli na stručnu pomoć.

Ono što žele i ono što dobivaju

Tinejdžeri su pitani o čemu su dobivali informacije na satovima seksualne edukacije, a evo što je najviše njih odgovorilo:

- HIV/AIDS
- seksualno prenosive bolesti
- kontracepcija

No evo o čemu bi oni zapravo željeli dobiti više informacija:

- zdrave ljubavne veze
- HIV/AIDS
- seksualno zadovoljenje

Statistika o seksualnim navikama

Ovo su brojke o tome što tinejdžeri danas rade, a tiče se seksualnih radnji:

- 69 posto je poljubilo svog partnera/icu
- 25 posto je doživjelo oralni seks, bilo da su oni nekome činili ili je njima netko pružao
- 27 posto doživjelo je vaginalnu penetraciju
- 7 posto iskusilo je analni seks

Dakako, ovo je prosjek, ali postoje razlike prema starosti tinejdžera. Tako je pet posto trinaestogodišnjaka iskusilo seks, a 43 posto njih priznalo je da često masturbiraju, ali još uvijek nisu doživjeli pravi seks.

Nadalje, 65 posto osamnaestogodišnjaka reklo je da su doživjeli seksualno iskustvo, dok ih osam posto često masturbira, ali još nije doživjelo pravi seks s partnerom/icom.

Seksualna orijentacija i seksualno ponašanje

Zanimljivo je otkriće o razlici u broju trudnoća između tinejdžera koji se deklariraju heteroseksualcima i onima koji kažu da su homoseksualci ili biseksualci. Naime, oko sedam posto heteroseksualnih tinejdžera iskusilo je trudnoću, dok je čak 28 posto homoseksualnih ili biseksualnih tinejdžera imalo isti problem.
Stručnjaci smatraju da je to vrlo važno otkriće jer se obično homoseksualcima i biseksualcima ističu informacije o seksualno prenosivim bolestima, dok im se ne daju nikakve informacije o neželjenoj trudnoći. Osim toga, to otkriće ruši mnoge stereotipe koji vladaju u današnjem društvu, a tiču se seksualne orijentacije i seksualnog ponašanja.

Što seks znači tinejdžerima

U istraživanju su mladi mogli s da i ne odgovoriti jesu li doživjeli neko seksualno iskustvo. No prema odgovorima čini se da mnogi tipične seksualne radnje zapravo i ne smatraju – seksom. Tako je 59 posto tinejdžera reklo da nije doživjelo seks, ali ih je među njima 1 posto reklo da su doživjeli vaginalnu penetraciju, 4 posto oralni seks, a 1 posto analni seks.

Zanimljivo je da se četiri posto tinejdžera izjasnilo da zapravo nije sigurno je li doživjelo seks ili ne, a od toga je 21 posto reklo da su doživjeli vaginalni seks, 28 posto oralni seks i devet posto analni seks.

Hrvatski tinejdžeri

Nedavno je jedna hrvatska TV kuća provela slično istraživanje među hrvatskim tinejdžerima. Tako će 48 posto učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola već stupiti u prvi seksualni odnos. Prosječna dob stupanja u svijet odraslih spustila se na petnaest godina starosti, kako za dječake, tako i za djevojčice, a svaki četvrti srednjoškolac seks je probao već s četrnaest godina. U tim godinama mladi nisu sigurni što seks doista podrazumijeva pa 31 posto mladih oralni seks ne smatra spolnim odnosom.