CRO-A-PORTER, DRUGA VEČER

Kako su senzualnost i erotičnost zavladali modom

22.10.2011 u 00:30

Bionic
Reading

Ženstvenost Orijenta, erotičnost, ali i moda inspirirana ekonomskom krizom predstavljeni su druge večeri Cro-A-Portera, koja je u osam modnih priča ponudila za svakog ponešto

Kolekcijom nadahnutom geometrijom, u kojoj je krug iskorišten u bezbroj varijanti, predstavila se dizajnerica XD Xenia design. Kolekciju naziva 'Be inspired by geometria' već je predstavila na sajmu u Düsseldorfu, gdje je naišla na odličan odaziv. A uz zanimljivu koreografiju oduševila je i zagrebačku publiku.

Igrajući se geometrijskim formama, uspjela je napraviti mekane siluete koje naglašavaju ženstvenost, a sve počiva na osnovnim linijama koje je izvukla iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Savjetuje midi dužinu, naglašen struk, kratke strukirane jakne i male crne haljine, sve upakirano u njezinu poznatu asimetriju.

Inspiraciju u geometriji potražili su i u Hippy Gardenu stvorivši modele u crnoj, zelenoj i bež boji. Njihove haljine ovaj put prate liniju tijela, a naglašavaju erotičnost na diskretan i nenametljiv način. Njihova žena je senzualna i modno osviještena, voli svoje tijelo i ne boji se uskim seksi haljinama naglasiti figuru.

Nešto sasvim drugačiju modnu priču predstavio je dizajner Zoran Aragović. Njegovi modeli su otkačeni, a kombinira romantiku s punk elementima. Kolekcija Back2Future ima njegov prepoznatljiv potpis: trakice, glitteri, volani, šljokice, karirano i točkice, sve je to zapakirano u malo pomaknutu nosivu priču.

Madam Demode moda je za ljude koji se ne boje eksperimenta. Njezine voluminozne jakne i plisirane suknje od teških materijala idealne su za ljude jake osobnosti. U njezinoj modnoj priči vidi se utjecaj Japana, a njezina žena je moderna i otkačena gejša.

Tomislav Bahorić
je kolekcijom 'Train to the past' uronio u 30-e godine prošlog stoljeća te odjećom povukao paralelu između današnje krize i velike ekonomske krize tog razdoblja. Njegovu kolekciju karakteriziraju oštri rezovi, teški materijali i, naravno, retro elementi. Kožnate pregače, sakoi nabranih uskih rukava, neobrađenih rubova, sve je to u prikladnoj crnoj, sivoj i bijeloj boji.

Anamarija Asanović oduševila je ženstvenom kolekcijom u kojoj prevladavaju brušena svila, čipka, velur, pletenina i keper, a koketirajući sa starinskim uzorcima cvjetnog printa dizajnerica je odala hommage orijentalnom stilu. Lice nove kampanje je poduzetnica Sanja Duggan koja je utjelovila Anamarijinu snažnu ženu od koje crpi inspiraciju. Raskošnost kolekcije naglašena je turbanima kojima se dizajnerica prvi put poigrala, a njezina nova kolekcija čista je egzotika.

Monika Sablić pak inspiraciju je pronašla u 80-ima i 90-ima, a kreira za žene koje ravno iz ureda idu na večernje zabave. Njezina žena je dama koja nosi hlače visokog struka, bijele košulje i dugačke plisirane suknje. Ona je prava dama koja zna naglasiti ženstvenost.

Drugu večer uz zvukove benda Vatra zatvorila je Ivana Popović. Eklektičnom kolekcijom dizajnerica je samo potvrdila da je za nju moda jedna velika igra.