NJEGA NAKON LJETOVANJA

Kako što dulje zadržati brončanu put

30.08.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Vratila si se s ljetovanja preplanula i željela bi što dulje zadržati svoj novi preplanuli look? Iako je posljednjih nekoliko godina preplanulost sve manje 'in' (potpomognuto upozorenjima dermatologa o opasnostima sunčanja) većini se ipak sviđa brončana put

Neke pripadnice ženskoga spola, posebno ako su tamnije ili maslinaste puti dašak sunca na svojoj koži mogu zadržati do kasne jeseni ako je redovito njeguju, no ako je svjetlija, može izgledati, uz malo truda, barem mrvicu 'morski'.

Naravno, ovdje ne mislimo da u svojoj želji da budeš preplanula džeparac ostaviš u solariju (za koji su mnoga istraživanja pokazala da štetno utječe na kožu, a i ta tamna neprirodna boja može te postarati) ili na kreme za samotamnjenje. Donosimo nekoliko korisnih savjeta da što dulje zadržiš preplanulu boju.

1. Prije svega, hidratantno mlijeko ili losion je obavezan. Ovi proizvodi ne samo što štite tvoju kožu od štetnog sunčevog zračenja već je i hrane i hidratiziraju. Naime, ako kožu tijekom ljeta ne hidratiziraš, ona će se početi sušiti od sunca, soli i klora te će se početi ljuštiti i tvoja boja će začas nestati.
Proces tog ljuštenja možeš pokušati usporiti tako što ćeš kožu poslije svakog tuširanja mazati nekom hidratantnom kremom, mlijekom ili losionom.
Dakako, nisu ni hidratantni proizvodi svemogući tj. neće tvoju preplanulu boju učiniti vječnom.
Koža se stalno obnavlja i stari slojevi, oni na površini, odbacuju se. Ono što korištenjem hidratantnih krema, mlijeka ili losiona postižeš je to da se taj proces uspori ako je dobro nahranjena, tvoja koža nema potrebu da se toliko često obnavlja.

2. Naravno, bitna je hidratacija i iznutra - svakodnevnim unosom litre do dvije vode dnevno koža ti neće postati žedna, a boja neće tako brzo izblijedjeti.

3. Antioksidansi iz zelenog čaja pružaju zaštitu od oštećenja DNA koje uzrokuje UV zračenje. Istraživanja su pokazala da samo pola litre zelenog čaja daje zaštitni učinak na stanice kože, a uz to ih čuva i od žeđi.

4. Osim vode i čaja, hidrataciju tijela može ti pružiti i unos voća i povrća: voće i povrće sadrži spojeve karotenoide koji pridonose zlatnoj i zdravoj boji kože, stoga osim za pripremu kože za sunce, karotenoidi mogu poslužiti i kod čuvanja ljetne boje. Ovdje su posebno korisne namirnice narančaste boje i to dinja, mrkva, batat, marelica i breskva. Osim narančastih namirnice koje su bogate karotenoidima, i unosom zelenog povrća i to konzumacijom špinata, kelja i kupusa možemo obogatiti tijelo karotenoidima. Za ljepotu kože mogu biti od koristi i konzumacija rajčice, paprike, grejpa i šljive.

5. Izbjegavaj pilinge za tijelo: zrnca koja se nalaze u pilingu pomoći će da tvoja preplanula boja puno brže nestane.

6. Ulje avokada: zahvaljujući njemu, preplanula boja će se zadržati na koži čak i do četiri tjedana dulje. Nekoliko kapi ovog ulja lagano kožu lica, vrata i dekoltea, pa pusti da djeluje 30 minuta. Kako bi preplanula put dulje trajala, svakodnevno poslije tuširanja nanesi ulje avokada na još vlažnu kožu.