najbolji lijek

Kako spriječiti guljenje kože nakon ljetovanja? Imamo rješenje

19.08.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Ako vam se koža guli više nego inače, najvjerojatnije imate oštećenje kože od opeklina od sunca, ali određene bolesti, alergije na lijekove ili autoimune bolest također mogu biti krivci

Evo kako otkriti što se događa s vašom kožom i kako spriječiti guljenje kože nakon ljetovanja!

Što uzrokuje guljenje kože?

Guljenje kože obično je uzrokovano opeklinama od sunca i znak je da je gornji sloj kože (poznat i kao epidermis) oštećen sunčevim zrakama.

Ali postoje i drugi (često rjeđi) razlozi za ljuštenje kože, kao što su:

  • poremećaji imunološkog sustava
  • virusna, bakterijska ili gljivična infekcija
  • suha koža
  • često pranje ruku
  • trenje
  • alergijske reakcije
  • osjetljivost kože na proizvode poput retinola ili vitamina C

Ako uočite ljuštenje kože koje nije posljedica izlaganja suncu, razgovarajte s liječnikom prije nego što isprobate liječenje kod kuće.

Kako zaustaviti guljenje kože?

Znamo da je primamljivo, ali odolite porivu da samostalno gulite kožu! Neka tijelo samostalnim procesima skine kožu u svoje vrijeme i započne samozacijeljivanje. No, kako zaustaviti daljnje guljenje kože?

Nanesite protuupalni gel ili kremu

Određeni sastojci za lokalnu primjenu mogu pomoći u smirivanju upale uzrokovane guljenjem kože.

Aloe vera je #1. Poznato je da aloe vera umiruje nadraženu kožu i može biti iznimno korisna u liječenju crvenila i spriječavanju guljenja kože. Primjena gela ili kreme na bazi aloe vere može ohladiti kožu, smanjiti upalu i usporiti ili smanjiti guljenje. Naša preporuka je APIVITA losion za tijelo i lice s aloe verom koji ima cooling efekt.

Nemojte koristiti kreme na bazi ulja ili nafte poput vazelina. Ove formule zadržavaju toplinu i zapravo mogu pogoršati ljuštenje i iritaciju.

Održavajte kožu vlažnom

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, često nanošenje hidratantne kreme bez mirisa najbolji je lijek za kožu koja se guli.

Kako biste zadržali prirodnu hidrataciju kože, nanesite hidratantnu emulziju odmah nakon kupanja, dok je vaša koža još vlažna. Naša preporuka je neoVIDERM višenamjenska emulzija s betaglukanom, alginatima i hijaluronskom kiselinom koja dubinski hidratizira i potiče samozacijeljivanje kože. Osim za spriječavanje guljenja kože, možete ju koristiti i za opekline od sunca, sve vrste iritacija kože – crvenilo, ekceme, dermatitise, ljuštenje, posjekotine kao i za rane. Sigurna je za korištenje i na koži djece i beba.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi

Mlaki tuševi ili kupke (ili čak hladnoj, ako možete podnijeti!) mogu pomoći u ublažavanju guljenja i spriječiti daljnje guljenje kože. Izbjegavajte supervruće tuševe koji mogu dodatno nairitirati i isušiti vašu kožu.

Također ćete htjeti preskočiti mirisne sapune i ulja, koji mogu pogoršati iritaciju. Zato tu bombu za kupanje sačuvajte za drugi put i koristite prirodne gelove za tuširanje poput APIVITA gela za tuširanje s lavandom koja ima prirodna umirujuća svojstva i povoljno utječu na mikrobiom kože.

Izbjegavajte pilinge

Piling kože koja se guli je veliko NE. Piling nije idealno rješenje jer ćete dodatno nairitirati kožu. Umjesto toga, lagano osušite kožu ručnikom kad izađete iz tuša — i redovito ju hidratizirajte.

Pijte dovoljno vode

Dehidracija može dodatno pogoršati guljenje i suhoću kože. Kako biste hidratizirali svoje tijelo iznutra prema van, pobrinite se da pijete puno vode i ograničite kofeinska pića, alkohol i druge diuretike.

Nosite SPF

Svako izlaganje UV zračenju može dodatno iritirati vašu kožu, čak kada je oblačno.

Kako biste zaštitili svoj dermis od daljnjeg oštećenja, nosite laganu, prozračnu odjeću. I ne zaboravite nanijeti SPF na lice i tijelo. Što veći faktor, veća je zaštita. Naša preporuka je APIVITA mlijeko za lice i tijelo sa zaštitnim faktorom SPF50.

NeoVIDERM i APIVITA proizvode koji spriječavaju guljenje kože možete pronaći na www.delmerion.hr i u bolje opskrbljenim ljekarnama diljem Hrvatske.