JEDINI RECEPT KOJI VAM TREBA

Kako skuhati savršeno kremastu palentu

11.07.2014 u 09:04

Bionic
Reading

U osnovi palenta je samo obična kukuruzna kaša, no vrlo je bitno što činite s njom i kako je pripremate, stoga ne propustite sjajne trikove za jako ukusnu i kremastu palentu

Palenta je tjestenina sa sjevera Italije, gdje je plodno tlo za uzgoj kukuruza te se redovito nalazi na dnevnom meniju Talijana, osim onih u venecijanskom području, gdje se preferira bijela palenta. Predstavlja odličnu alternativu za redovit unos škroba, a palenta, koja je napravljena od kukuruza, ne sadrži škrob, tako da je odličan izbor ako ste osjetljivi na gluten ili pak imate celijakiju.

Palenta je zdravo jelo koje možemo jesti za doručak i večeru ili kao prilog uz ukusan umak za ručak.


Kako skuhati savršeno kremastu palentu

U lonac ulijete dvije šalice vode i dvije šalice mlijeka te zakuhajte. Nakon toga dodajte postupno jednu šalicu palente da ne nastanu grudice. Miješajte na laganoj vatri sve dok palenta ne postane mekana, izgubi zrnastu strukturu te ne odljepljuje od bočnih strana lonca prilikom miješanja.

Kako bi bila kremaste strukture, pred sam kraj kuhanja u palentu umiješajte malo maslaca i nakon toga sitno nasjeckanog ili naribanog parmezana.