NEVOLJE NA VIDIKU

Kako se slavni nose s krizom srednjih godina?

28.07.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik ima novu, mnogo mlađu ženu i očekuje novu bebu. Otkako je prevalio četrdesetu, Charlie Sheen se svako malo rastaje, hvata prostitutke i šmrče drogu. Demi Moore drami jer je prevalila pedesetu, loveći mladost za rep. Melanie Griffith se pretvara u kostur, a ni našoj Coloniji nije lako u praskozorje četrdesete. Kriza srednjih godina? To je ona životna dob u kojoj počinjete shvaćati da mogućnosti nisu neograničene, da ste propustili neke životne šanse i da je život prolazna pojava

Prije kratkog vremena u javnost je dospjela jedna fotografija splitskog gradonačelnika i njegove nevjenčane žene, oboje u profilu. Ona s golemim trbuhom zbog poodmakle trudnoće, on s 'domovinom' istih dimenzija. Od nekadašnjeg kicoša ricave frizure i razdrljene košulje s Maybachom u pozadini, Željko Kerum se sunovratio u proćelavog debeljucu, ali zato uza se ima novu privlačnu životnu družicu. Nakon godina prvog braka i odrasle djece, splitski gradski otac opet će postati tata s mnogo mlađom Fani. Od toga, kažu, nema boljeg dokaza da je čovjek još mlad i u snazi.

Loveći mladost za rep, i Mel Gibson je napustio dugogodišnju suprugu s kojom je izrodio šestoro djece i oženio mnogo mlađu rusku pijanisticu koja mu je, doduše, brzo zagorčala život i bankovne račune. Otkako je prevalio četrdesetu, Charlie Sheen se svako malo rastaje, hvata prostituke i šmrče drogu, a donedavno mirni Johnny Depp napušta obiteljsko gnijezdo, pije, partija i lovi ženske.

Demi u danima sreće

Stariti nije lako, naročito ako ste bogati i slavni. I ako ste lijepi, a još k tome žena. Uvijek se sjetim prijateljice koja je bila sretna zbog prosječnog izgleda jer neće morati prolaziti krize uvenulih ljepotica. Zato Demi Moore sada drami. Rastala se od sedamnaest godina mlađega Kutschere, Hollywood je ne treba kao nekada, a kćerima ide na živce njezina histerija. 0d nekadašnjeg vampa u filmu 'Striptiz' ostala je tek glava na anoreksičnom tijelu pedesetgodišnjakinje koja želi pobijediti godine. I Melanie Grifith se pretvara u kostura, a lice je estetskim operacijama pretvorila u masku u strahu da neće, kao nekada, biti privlačna tri godine mlađem Banderasu. A što li sve ne radi Indira bivša Mujkić, ne bi li prigrlila mladost!

Miriši na krizu srednjih godina, ima okus po krizi srednjih godina i sliči na krizu srednjih godina. I dok je neki muškarci rješavaju bježanjem iz braka i potragom za mlađom zamjenom, žene u toj životnoj dobi bivaju napuštene. Kome je gore? Ženama koje muče bore i drma menopauza ili muškarcima koje hvata panika da gube svojstva alfa mužjaka? Za žene kažu da je poslije četrdesete to normalno stanje, ali što je s muškarcima? Je li muška kriza srednje dobi mit ili stvarnost? U svakom slučaju, kad prevalite četrdesetu počinjete shvaćati da mogućnosti nisu neograničene, da ste propustili neke životne šanse i da je život prolazna pojava. U toj vrsti egzistencijalnog preispitavanja muškarac odjednom počinje primjećivati da su svi oko njega mlađi – kćerina učiteljica, voditeljica TV-dnevnika, bankovna službenica. Prije trčanja ili nogometa treba mu više zagrijavanja. Piće podnosi teže nego nekada. A tek seks?

Indira Vladić

Pojam 'krize srednjih godina' uveo je 1965. kanadski psiholog Elliot Jaques u studiji 'Smrt i kriza srednjih godina' objavljenoj u znanstvenom časopisu 'International Journal of Psychoanalysis', koristeći ga za opis životnog razdoblja u kojemu postajemo svjesni smrtnosti i loše utrošenog vremena. Hvata nas u razdoblju od 40. do 55. godine života, kako koga, češće u dobrostojećem društvu, rijetko u uvjetima u kojima se borite za golu egzistenciju. Naravno, životni putevi su različiti: neki u 30. imaju obitelj i karijeru, drugi tek u 40. rađaju djecu i dobivaju prave šanse u poslu, no većina ih je na polovini životnog puta nezadovoljna onime što jesu. To tvrde američki ekonomisti David Blanchflower i Andrew Oswald, istražujući stupanj životne sreće u više od milijun ispitanika iz sedamdeset zemalja. Broj nezadovoljnika raste nakon tridesete i doseže vrhunac u drugoj polovini četrdestih, da bi se poslije pedesetih počeo smanjivati. Tu tzv. 'U-krivulju sreće' znanstvenici su dokazali u mnogim kulturama, dok jedna studija koja je uključila 160.000 osoba pokazuje da su Europljani najnezadovoljniji sobom i životom kada prosječno dosegnu 46 godina, a u zemljama u razvoju vrhunac nezadovoljstva dolazi s navršene 43 godine.

Neki u toj dobi postaju bake i djedovi, drugi prvi put postaju roditelji, ali unatoč razlikama, svi u tim godinama imaju zajedničke biološke predispozicije. Poslije četrdesete tijelo se neumitno mijenja, u muškaraca se smanjuje razina testosterona, a u žena estrogena. Mišići uzmiču salu, kosa sijedi, divljaju bore – ne gine nam cijeli taj zastrašujući biološki paket. Odjednom se ne možete sjetiti nekog imena ni gdje ste parkirali automobil. To vas istodobno iznenađuje i užasava, naročito u vremenima opčinjenima mladosti i ljepotom pod svaku cijenu. Mijenja se i uloga roditelja, jer sada oni trebaju pomoć, a kada umru, shvaćate da ste vi sljedeći na redu, između njih i vas nema više nikoga u lancu.

Na poslu ste ili postigli vrhunac pa ne znate što dalje, ili niste ostvarili vaše ambicije pa još više ne znate što dalje. Veza s partnerom ili partnericom također stari i gomila lijepe, ali i ružne trenutke, a kada se sve strpa na hrpu, kriza je tu, zaključuje psihologinja Pasqualina Perrig-Chielo sa Sveučilišta u Bernu. A što kada se toj hrpi još pridruži otužna slika sredovječnih očajnika koji mjesecima rintaju bez plaće, da bi ih pod šifrom stečaj izbacili na ulicu poput iscijeđenog opuška, a žene se u četrdesetima nađu na ulici, svjesne da je u njihovim godinama pronalaženje drugog posla nemoguća misija. Nije li onda čudo da se u takvim konstelacijama mnogi lome i svoju situaciju doživljavaju kao životni stečaj?

Fani Horvat i Željko Kerum

Pa ipak, pogledajmo to s druge strane obale. Mnogi su u toj dobi ipak prevalili najvažnije korake u karijeri, pronašli svoj identitet i mjesto u društvu, riješili stambeno pitanje, nakupili nova znanja, postali zreliji, mudriji i iskusniji. Oslobađanje od mladenačkih strasti i hirova donosi olakšanje, a seks lišen zahtjeva za rađanjem izvor je novog uživanja. Uostalom, pred nama je još trideset i koja godina. A i društvena kriza izvan naše intimne valjda neće dovijeka.

Da bi lakše prebrodili krizu ili da je ne bi osjetili, psiholozi preporučuju što više druženja i socijalnih kontakata koji tjeraju na bolje pamćenje, što više brige i razumijevanja za mlade te novih doživljaja koji vas gone na brže reagiranje i bolje logičko zaključivanje.
'Mnogi misle, prerano, da je za njih sve prekasno', kaže njemačka psihologinja Uta Glaubitz, uvjeravajući nas da je na polovini života još sve moguće. Ispitujući osjećaje 300 Švicaraca između 40 i 55 godina starosti, Perrig-Chiello, pak, dokazuje da su u toj osjetljivoj dobi mnogo zadovoljniji oni koji preuzimaju odgovornost za sebe same, nego oni koji se doživljavaju žrtvama sudbine.

Definirajući to osjetljivo doba, Victor Hugo je rekao da su četrdesete godine starost mladosti, a pedesete mladost starosti. Što vam je draže?

Sigurni znaci da muškarca 'pere' kriza srednjih godina

Želi promjene: Izjavljuje da je život dosadan, iako je još jučer sve bilo u redu. Odjednom shvaća da su mu isparili snovi, a ako je na vrhuncu karijere, ne zna što bi dalje. Uvelike su mu smanjene ili povećane ambicije. Ima stalan osjećaj ljutnje, stalno razmišlja o sebi i svom životu.

Otkriva zrcalo: Odjednom provodi mnogo vremena pred zrcalom i ozbiljno mijenja izgled. Oprez, velika pozornost koju posvećuje tijelu može biti i znak nevjere. Druga krajnost je zapušten izgled, koji kompenzira arogancijom, svekolikom nadmoći i samovoljom.

Žali za mladošću: Preispituje životne odluke, privatne i profesionalne. Mašta o neostvarenim ljubavima i poslovima. Svijet mašte može biti opasan, ako poželi uspostaviti kontakt s prvom ljubavljui ili se počne pretjerano družiti s društvom iz detinjstva, u ime dobrih starih vremena.

Razbacuje se novcem: Muškarac često ne govori o željama, malim hirovima i neobičnim potrebama, jer se boji da će uznemiriti partnericu. Ako odjednom potroši poveću sumu na nešto bez čega se može, možda je dobio želju da udahne život punim plućima – siguran znak krize srednjih godina.


Depresivan je: Puno spava, gubi apetit, neraspoložen je, iscrpljen, ali ne priznaje da je depresivan, budući da to ne pristaje muškarcima.

Pije više alkohola, više jede: Dok jedni stoje pred zrcalom, drugi puštaju trbuh i bacaju u sebe goleme količine hrane, zalivene pićem.

Seksualne afere: Juri za ženama, u pravilu mnogo mlađima od sebe.