SREDSTVA KOJA DJELUJU

Kako se riješiti neugodne grlobolje?

08.12.2010 u 08:28

Bionic
Reading

Umjesto antibioticima, grlobolji pokušajte doskočiti ljekovitim sredstvima od kojih su neka već stoljećima poznata kao sjajna sredstva za uklanjanje simptoma bolnoga grla

Uz hladne zimske dane često idu i dosadne grlobolje. Ako ne želite svaki puta kada osjetite neugodne simptome u grlu ići liječniku, pomognite si sami uz ljekovita sredstva koja dokazano uklanjaju grlobolju.

Bijeli luk
Bijeli luk od davnina je poznat kao ljekovito sredstvo. Čim osjetite da vas grlo pecka, pojedite bijeli luk koji sjajno djeluje na imunitet, a uspješno se bori i protiv bakterija i protiv virusa. Naime, uočeno je da bijeli luk uspješno uklanja bakterije koje uzrokuju infekciju i grlobolju. Najbolje bi bilo jesti ga samoga, ali ako ne možete, stavite ga na komad kruha namazan maslacem ili nekim drugim namazom. Za što bolju djelotvornost, treba ga jesti najmanje dva puta dnevno. Dobra je vijest da bijeli luk relativno brzo uklanja glavobolju.

Cink
Pastile od cinka vrlo su uspješne u borbi protiv grlobolje. Neka istraživanja pokazuju da simptome prehlade i grlobolje smanjuju već u roku od 24 sata od prvog uzimanja. Već je neko vrijeme poznato da su pastile od cinka vrlo djelotvorne u borbi protiv grlobolje, ali potrebno ih je uzeti odmah čim se neugodni simptomi pojave jer, ako napreduju, pastile ne daju dobre rezultate.

Za grlobolju su najbolji čajevi od mente, kamilice, ehinaceje i drugi biljni čajevi
Topla slana voda
Kad osjetite da vas grlo svrbi i pecka, uzmite toplu slanu vodu koja će ubiti bakterije u grlu. Također, topla slana voda poboljšava protok krvi te na taj način stanice zadužene za borbu protiv infekcija brže stižu do nadraženog mjesta. Najbolje je toplu slanu vodu koristiti barem jednom dnevno, i to tako da u toplu vodu stavite jednu čajnu žličicu čaja. Vodu nemojte piti, nego je samo zadržite neko vrijeme u ustima, točnije na području ždrijela. To je tzv. grgljanje. Treba voditi računa da voda ne bude prevruća jer biste mogli dodatno nadražiti grlo.

Biljni čaj

Biljni čaj samo po sebi možda neće dati velike rezultate, ali će sasvim sigurno pojačati djelovanje sredstava koje koristite za uklanjanje grlobolje. Za grlobolju su najbolji čajevi od mente, kamilice, ehinaceje i drugi biljni čajevi. Čaj pijte u što većim količinama jer će pomoći cjelokupnom organizmu, a potaknut će i detoksikaciju organizma. Biljne čajeve najbolje je piti nezaslađene, ali ako ih tako ne možete podnijeti, dodajte meda. Inače, med je za grlo najbolje koristiti sam, bez čaja ili drugih pripravaka.

Antiseptički sprejevi
Kod grlobolje vam mogu pomoći i antiseptički sprejevi. Naime, kad antiseptički sprej našpricate direktno u grlo, neugodni simptomi nestanu gotovo trenutno. Dakle, antiseptički sprejevi brzo ublažavaju simptome, ali ne rješavaju problem grlobolje, pa su svojevrsna prva pomoć.

Propolis
Propolis u spreju može biti izvrsna pomoć za bolno grlo. Olakšava simptome grlobolje gotovo trenutno. Propolis je bogat aminokiselinama i ima visoki sadržaj vitamina, a uspješno se bori protiv raznih vrsta infekcija. Ipak, oprez je nužan jer su neke osobe alergične na propolis.