SAMO MIRNO I STALOŽENO

Kako se ponašati kad se zaraza koronavirusom pojavi i u vašoj užoj zajednici

17.03.2020 u 12:15

Bionic
Reading

Situacija u Hrvatskoj je puno bolja nego u nekim našim susjednim zemljama, ali unatoč otkazivanjima događanja na kojima se okuplja više ljudi, zatvaranju škola, radu od kuće i kontroli ulazaka na granicama, zaraza koronavirusom se i dalje širi. Pojavi li se zaraza koronavirusom u vašoj zajednici, evo što vam je činiti

Prije svega, ne paničarite

Unatoč stalnim upozorenjima da se zbog proglašenja globalne pandemije i preporukama o otkazivanju događaja ne kojima se očekuje više od sto ljudi ne podliježe panici, svjedočili smo paničnom gomilanju zaliha u trgovačkim cemtrima kao da je riječ o sudnjem danu.

Odgovornost je jedno, a pretjerivanje sasvim nešto drugo. Sa širenjem zaraze sasvim je moguće da se koronavirus pojavi i u vašem susjedstvu, a panika vam sigurno neće nikako pomoći.

Za takvu se situaciju najbolje unaprijed pripremiti i ako do nje dođe dočekati ju mirno.

Ustrajte u svakodnevnim osnovama prevencije

Naputke o redovitom i pravilnom pranju ruku i potrebi prekrivanja usta zbog kihanja ili kašljanja laktom ili maramicom možda ćete još dugo slušati, alo to vam jednostavno mora postati rutina.

Ako vam sapun i tekuća voda nisu dostupni, možete upotrijebiti sredstva za 'suho pranje' ruku koja sadrže najmanje 60 posto alkohola. Površine koje se često dodiruju rukama također bi trebalo učestalo čistiti.

Veći rizik od zaraze koronavirusom je u slabo prozračnim zgradama pa pokušajte izbjegavati takva mjesta, čak i ako se radi o vašoj stambenij zgradi.

Pokušajte raditi od kuće i izbjegavajte javna mjesta masovnih okupljanja

Sukladno situaciji na terenu, lokalni centri Civilne zaštite izdaju preporuke o odgodi ili otkazivanju događaja na kojima se okuplja više ljudi. Obzirom da se zarazan može biti i prije pojave simptoma, ali i zbog neodgovornih pojedinaca koji ne poštuju naputke o samoizolaciji, nastojte izbjegavati javna mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, a ako ste u mogućnosti, posao obaljajte od kuće.

Ne morate se potpuno isključiti iz javnog života, ali potreban je pojačani oprez. Isto tako, ako živite u sredini koja bilježi epidemiju, a ubrajate se u rizične skupine (kronični bolesnici o ospoe starije od 60 godina), držite se svog doma koliko god je to moguće. Pranje ruku prije, za vrijeme i nakon povratka s 'izleta' u javnost je obavezno!

Opskrbite se nužnim namirnicama i toaletnim potrepštinama

Preporuke svih mjerodavnih tijela su imati dovoljno zaliha namirnica i toaletnih potrepština da u slučaju samoizolacije ili bolesti produženo vrijeme morate ostati u kući. Gužve u trgovačkim centrima i prazne police nisu pokazatelj da se držimo prporuka, nego da stihijski kupujemo kao da je sudnji dan.

Provjerite svoje zalihe i po potrebi ih dopunite neophodnim stvarima poput toaletnog papira, maramica, pasti za zube ili sapuna. U slučaju da se razbolite, ne bi bilo loše imati zamrznuto nekoliko gotovih jela.

Samoizolacija ne znači prekidanje svih kontakata

Komunicirati se može i telefonom ili emailom, a ovo je izuzetno važno za osobe koje žive same ili pate od neke kronične bolesti.

Dr. Carla Perissinotto, izvanredna profesorica u odjelu gerijatrije na Katedri za medicinu Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, u razgovoru za CNN je upozorila na štetnost dugotrajne izolacije, jer usamljenost i depresija kod starijih odraslih osoba također predstavljaju veliki rizik za smrtnost.

Perissinotto ne misli da je rješenje za koronavirus potpuno lišavanje socijalnih kontakata i kaže da određenu razboritost u društvenoj distanciranosti moramo pokazati, ali također i da moramo jako pazizi da starije odrasle osobe dodatno ne izoliram, kjer to može biti pogubno.